Пушкін та Воронцов – на місці: які пам'ятники в Одесі хочуть знести, а які залишити

Пушкін та Воронцов – на місці: які пам'ятники в Одесі хочуть знести, а які залишити.

Пушкін та Воронцов – на місці: які пам'ятники в Одесі хочуть знести, а які залишити. Фото: prawwwda.com

Події
07 листопада 2023 14:42

Шість пам'яток радянської та імперської доби в Одесі планують демонтувати чи перенести до іншого місця. Одеська історико-топонімічна комісія розгляне питання долі монументів 9 листопада. Про це повідомляє " Думська ".

Деякі з монументів залишаться незайманими, оскільки становлять виняткову художню цінність – це пам'ятник Пушкіну на Думській площі та Воронцову на Соборній.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Ще на трьох змінять зміст табличок. Так у дворику колишньої Академії зв'язку на постаменті погруддя Попову позначать, що він – вчений фізик, а не російський вчений фізик. Те саме трапиться і з погруддям Ляпунова в університетському дворі на Пастера. Його підпишуть математиком та механіком, без згадки Петербурзької академії наук. А Павлова на скульптурі у санаторії "Аркадія" підпишуть фізіологом, а не російським фізіологом.

Долю погруддя Вакуленчука (одного з організаторів повстання на броненосці "Потьомкін") вирішать пізніше. Комісія надіслала запит щодо його внеску в історію України.

Ще п'ять пам'ятників: Толстому на поки що однойменній площі, потьомкінцям на Митній площі, Іванову (голова Одеського губвиконкому) на заводі метизів, Чкалову та Дзержинському в санаторіях на Французькому бульварі демонтують або перенесуть. Що саме з ними трапиться і куди саме їх, можливо, перенесуть – поки невідомо.

Пам'ятник Черняхівському, який сьогодні знаходиться на Тінистій, у дворі школи 56, хочуть перенести на 411 батарею.

А ось із Олександрівської колони у парку Шевченка знімуть усі імперські символи. Називатиметься вона "Пам'ятна колона на честь закладення парку (архітектор Бруні А.К.)". З ним хочуть зробити щось схоже на монумент "Крила перемоги" на площі Десятого квітня.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах