Чи знесуть пам'ятники Воронцову та Пушкіну в Одесі: що вирішила комісія

Чи знесуть пам'ятники Воронцову та Пушкіну в Одесі: що вирішила комісія.

Чи знесуть пам'ятники Воронцову та Пушкіну в Одесі: що вирішила комісія. Фото: prawwwda.com

Події
13 листопада 2023 15:14

Історико-топонімічна комісія рекомендує не зносити Олександрівську колону та пам'ятники Пушкіну та Воронцову в Одесі. При цьому пам'ятник Леву Толстому заберуть. Про це повідомляє пресслужба міськради.

За рішенням Історико-топонімічної комісії при Виконавчому комітеті Одеської міської ради:

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Пам'ятник князеві Михайлу Воронцову (Соборна площа). Об'єкт становить виняткову цінність. Комісія рекомендувала скоротити назву для Держреєстру – "Пам'ятник М.С. Воронцову".

Пам'ятник поетові Олександру Пушкіну (ск. У. Полонська, 1888 рік). Пам'ятник розташований на Приморському бульварі, на території об'єкта Світової спадщини ЮНЕСКО відповідно до номінаційного досьє. Згідно з частиною першою стати п'ятою Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії" не поширюється на об'єкти всесвітньої спадщини. Це одна з найвидатніших на території Одеської області пам'яток монументального мистецтва, що становить виняткову художню цінність. Комісією рекомендовано залишити його на місці.

Пам'ятник Толстому Л.М. – Російському письменнику. Пам'ятник розташований на майдані Льва Толстого. Було запропоновано визнати пам'ятник таким, що втратив цінність, і предмет охорони з погляду сучасних актуальних подій. Пам'ятник було встановлено до 50-річчя жовтневої революції, про що йдеться на його тильній стороні. Комісією рекомендовано нормувати написи на пам'ятнику та прибрати його з публічного простору перенесенням у музейний простір минулого, який буде створено. До перенесення пам'ятника розглянути можливість укрити його в захисний короб.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах