Стало відомо, чому місто Южний на Одещині не перейменують на "Південне"

Стало відомо, чому місто Южний на Одещині не перейменують на "Південне".

Стало відомо, чому місто Южний на Одещині не перейменують на "Південне". Фото: facebook.com/yzcity

Події
15 листопада 2023 17:29

Місто Южний в Одеському регіоні перейменують наступного року і його назва українською мовою все одно не може бути використана. Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповіла керівниця Южненського телебачення та журналістка Ольга Годовенко.

"На початку липня було створено комісію з перейменування, і я туди увійшла. Звичайний переклад "Південний" тоді навіть не розглядався. Мешканці дали 168 варіантів назви, за критеріями вибрали 12 назв і вже серед них мешканці мають обрати щось приємне для більшості. Але цього року перейменування не відбулося, тому що втрутився мер міста Володимир Новацький, запропонувавши прийняти прямий переклад "Південний", – зазначила журналістка.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Ольга Годовенко розповіла, що порт "Південний" – найпівнічніший порт у Чорному морі. Місто Південне є імперською назвою, бо воно південне до Москви, а не для України. Тому не можна залишати ні стару назву, ні прямий переклад.

"За добу до консультативного голосування зібралася комісія у повному складі – 21 особа. Серед них більшість депутатів Южненської міської ради, які проголосували за те, щоб назва Південний увійшла до списку. За добу до засідання мер звернувся до комісії стандартів державної мови і вони дозволили включення назви "Південний". І нікого не зупинило, що на території України є вісім населених пунктів під назвою Південне чи Південне", – повідомила журналістка.

Серед запропонованих назв були: Аджалік, Аненталь, Причорноморськ, Сонячноморськ, Мореслав, Портовськ, Тілігул.

“Ми проводили консультативне опитування серед трьох тисяч місцевих жителів, коли назва "Південна" ще не була внесена до списку варіантів. Більшість мешканців проголосували за ім'я "Причорноморськ". Наразі, коли внесли назву "Південне", ми ще не проводили дослідження", - зазначила Ольга. На її думку, встигнути з перейменуванням цього року буде неможливо.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах