Контролювала закупівлі з міського бюджету: в Одесі завершили розслідування справи злочинної організації

Контролювала закупівлі із міського бюджету: в Одесі завершили розслідування справи злочинної організації.

Контролювала закупівлі із міського бюджету: в Одесі завершили розслідування справи злочинної організації. Фото ілюстративне: ua.igotoworld.com

Події
18 листопада 2023 12:36

НАБУ та САП завершили розслідування у справі нової злочинної організації в Одесі, викритої у грудні 2022 року. Про це повідомили у пресслужбі НАБУ.

Слідство встановило, що злочинна організація контролювала практично всі питання економічного життя міста, зокрема взаємодію із забудовниками, закупівлю коштом місцевого бюджету, діяльність комунальних підприємств та інші аспекти взаємодії з бізнесом. Для досягнення поставленої мети організатори схеми підкуповували чиновників та депутатів міської ради.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Так, за даними слідства, тимчасово виконуючий обов'язки заступника міського голови Одеси – керівник апарату виконавчого комітету Одеської міськради та член земельної комісії щомісяця отримував від організаторів 15 тисяч доларів США та інші кошти за вчинення ним дій на користь злочинної організації. Наприклад, він забезпечував ухвалення земельною комісією рішень про відведення землі під будівництво наперед визначеним особам. Загалом з листопада 2021 року до серпня 2022 року підозрюваний отримав понад 2,4 мільйона гривень неправомірної вигоди.

Інші співучасники злочинної організації – перший заступник та заступник міського голови Одеси – за версією слідства, отримали з березня по липень 2022 року від її організаторів 900 та 300 тисяч гривень відповідно. Перший заступник міського голови Одеси створював умови для вимагання керівниками злочинної організації неправомірної вигоди від забудовників, а також позитивно голосував у складі виконавчого комітету за рішення, якими встановлювалися тарифи на поводження з твердими побутовими відходами в місті, які відповідають інтересам злочинної організації.

16 листопада НАБУ та САП повідомили представнику бізнесу про підозру в наданні представникам злочинної організації неправомірної вигоди. Його дії кваліфікували за частиною першою статті 362 Кримінального кодексу України ("Зловживання впливом")

Серед учасників злочинної організації:

  • відомий одеський бізнесмен-співорганізатор злочинної організації;
  • народний депутат України IV скликання-співорганізатор злочинної організації;
  • довірена особа-співучасник злочинної організації;
  • перший заступник міського голови Одеси;
  • виконувач обов'язків заступника міського голови Одеси – керівник апарату виконавчого комітету Одеської міської ради;
  • заступник міського голови Одеси;
  • бізнесмен.

17 листопада прокурор САП ухвалив рішення про завершення досудового розслідування в цій справі. Наразі детективи НАБУ за дорученням прокурора САП відкрили матеріали справи стороні захисту для ознайомлення.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах