В Одесі затримали злочинне угруповання, яке підпалювало квартири: її лідер "Путін"

В Одесі затримали злочинне угруповання, яке підпалювало квартири: її лідер "Путін".

В Одесі затримали злочинне угруповання, яке підпалювало квартири: її лідер "Путін". Фото: od.npu.gov.ua

Події
12 грудня 2023 14:41

Поліцейські затримали злочинне угруповання за серію підпалів квартир в Одесі, лідером якого є відомий у кримінальному середовищі чоловік на прізвисько "Путін". Шість виконавців підпалювали квартири в місті, використовуючи заздалегідь заготовлені шини та паливно-мастильну суміш. Про це повідомляє пресслужба Нацполіції на Одещині.

Так, у листопаді четверо найманців підпалили автомобільні шини біля дверей двох квартир у багатоповерхівках у Київському районі міста. Мешканці будинків самостійно загасили вогонь та звернулися до поліції. Правоохоронці розшукали та затримали фігурантів у орендованій в Одесі квартирі у день другого підпалу. Ними виявились троє киян та херсонець.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як стало відомо, правопорушники діяли на замовлення та для пошкодження чужого майна розподілили між собою ролі. Один з них виконував функції водія, двоє – безпосередньо підпалювали, використовуючи заздалегідь заготовлені шини та пально-мастильну суміш і знімали це за допомогою мобільного телефону, щоб мати підтвердження виконання замовлення. Ще один фігурант у момент скоєння злочину спостерігав за під'їздом і у разі появи сторонніх мав повідомити про це спільників.

Поліцейські провели обшуки в орендованій зловмисниками квартирі та автомобілі, на якому вони пересувалися, та вилучили речі. Зокрема, це одяг, мобільні телефони із сім-картами, ємності із пально-мастильними речовинами, а також корпус ручної гранати із запалом. Під час огляду мобільних телефонів фігурантів в одному з них було відео підпалу, яке вони відправили організатору злочину. Той пообіцяв їм за роботу чотири тисячі доларів.

Слідчі порушили кримінальні провадження за ч. 2 ст. 194 (навмисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу) та ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами чи вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. За одним фактом умисного пошкодження чужого майна фігурантам вже повідомлено про підозру.

За кілька днів ще двоє мешканців Київської області облили легкозаймистою речовиною та підпалили двері двох квартир у багатоповерхівках Приморського та Київського районів Одеси. На щастя, і цього разу громадяни також вчасно помітили загоряння та загасили їх. Паліїв затримали. Слідчі кваліфікували їх дії як замах на навмисне ушкодження чужого майна шляхом підпалу та навмисне ушкодження чужого майна шляхом підпалу. За замах зловмисникам уже повідомили про підозру за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України.

У ході досудового розслідування поліцейські встановили організатора підпалів. Ним виявився мешканець Київської області на прізвисько "Путін". Він підшукував виконавців, надавав їм адреси, вказівки та поради щодо механізму скоєння злочинів. За одним із таких фактів слідчі слідчого управління ГУНП на Одещині зібрали достатньо доказів і вже повідомили йому про підозру в умисному пошкодженні чужого майна, вчиненому шляхом підпалу, за попередньою змовою групою осіб, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 194 КК.

Суд обрав усім семи підозрюваним запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави. Двоє паліїв вийшли під заставу, ще четверо разом із організатором продовжують перебувати під вартою.

Слідчі встановлюють мотиви правопорушень, інших причетних до серії підпалів осіб. Усій злочинній групі загрожує до десяти років позбавлення волі. Слідство продовжується.

  • В Одесі затримали злочинне угруповання, яке підпалювало квартири: її лідер "Путін" фото
  • В Одесі затримали злочинне угруповання, яке підпалювало квартири: її лідер "Путін" фото 1
  • В Одесі затримали злочинне угруповання, яке підпалювало квартири: її лідер "Путін" фото 2
  • В Одесі затримали злочинне угруповання, яке підпалювало квартири: її лідер "Путін" фото 3
  • В Одесі затримали злочинне угруповання, яке підпалювало квартири: її лідер "Путін" фото 4
  • В Одесі затримали злочинне угруповання, яке підпалювало квартири: її лідер "Путін" фото 5
  • В Одесі затримали злочинне угруповання, яке підпалювало квартири: її лідер "Путін" фото 6
  • В Одесі затримали злочинне угруповання, яке підпалювало квартири: її лідер "Путін" фото 7

В Одесі затримали злочинне угруповання, яке підпалювало квартири: її лідер "Путін" фото

Усі фото та відео: od.npu.gov.ua

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах