Сквер Троянди Вітрів замість Пушкіна та бульвар Сагайдачного замість Лідерсовського: які назви пропонують поміняти в Одесі

Сквер Троянди Вітрів замість Пушкіна та бульвар Сагайдачного замість Лідерсовського: які назви пропонують поміняти в Одесі.

Сквер Троянди Вітрів замість Пушкіна та бульвар Сагайдачного замість Лідерсовського: які назви пропонують поміняти в Одесі. Фото: Vgorode

Події
20 грудня 2023 09:44

Нові назви для бульварів, площ, вулиць, провулків та скверів запропонувала історико-топонімічна комісія Одеської міської ради на засіданні 18 грудня. Про це повідомляє " Думська ".

Зазначимо, що назви поки що пропонують. Їх мають затвердити депутати на сесії.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Так, сквер Пушкіна у центрі Привокзальної площі хочуть перейменувати на сквер Рози Вітрів. А Лідерсівський бульвар планують назвати ім'ям гетьмана Петра Сагайдачного.

Площу Льва Толстого в центрі міста, як і раніше, хочуть назвати на честь відомого єврейського письменника Менделе Мойхер-Сфоріма, хоча одесити проголосували проти такого варіанту.

Парк Горького рекомендують перейменувати на честь американського письменника та журналіста Марка Твена, який відвідував Одесу влітку 1867 року.

Вулиці та провулки

Вулицю Білоруську рекомендують назвати ім'ям білоруського та польського революціонера Кастуся Калиновського, а вулицю Макарова перейменувати на честь військового діяча часів УНР, командувача Українського Чорноморського флоту контр-адмірала Михайла Остроградського.

Курську хочуть назвати Бахмутською, Ростовську – Маріупольською, Посмітного – Балтиморською, Генерала Доватора – Хортицькою.

Вулицю Леванєвського збираються перейменувати на честь архітектора та педагога Юрія Дмитренка; Толстого – письменника та драматурга Шолом Алейхема; Пестеля – уродженця Одеси, основоположника маркетингу Саймона Літмана; Мічуріна – військового діяча часів УНР Петра Болбочана; Писарєва – скульптора та художника Бориса Едуардса; Онезьку – Евлію Челебі – османського мандрівника, який описав у 1656 році руїни Хаджибея, що існував на місці сучасної Одеси.

Провулок Піонерський стане Пластовим (на честь національної скаутської організації України), Орловський – провулком Надії Пучковської (лікар-офтальмолог), Пролетарський – Іони Атаманського (одеський святий-чудотворець), Єлисаветградський – Давида Халайджогло (одеський купець) (архітектор).

Другий провулок Черепанових буде Барвінковим, а Перший та Другий провулки Іванова – провулками Мерло та Каберне.

Вулиці на честь Героїв

Вулиця Якутська в Київському районі носитиме ім'я Ігоря Бедзая. А вулицю Махачкалінську у Пересипському районі назвуть на честь загиблого снайпера Віталія Блажка. Сьогодні на цій вулиці мешкає родина Віталія.

Полковник Ігор Бедзай не лише отримав посмертно Героя України, а й отримав відзнаку Президента "Національна легенда України" та нагороджений орденом "Золота зірка" посмертно.

Одесит майор Віталій Блажко загинув 8 травня 2022 року у Маріуполі, обороняючи "Азовсталь". За заслуги перед батьківщиною майора було багаторазово нагороджено – повного кавалера ордена "За мужність", посмертно нагороджено орденом "Богдана Хмельницького" III ступеня. Також посмертно Блажко отримав звання Герой України з врученням ордена "Золота зірка".



Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах