Новий прем'єр-міністр Франції – нащадок одеських емігрантів

Новий прем'єр-міністр Франції – нащадок одеських емігрантів.

Новий прем'єр-міністр Франції – нащадок одеських емігрантів. Фото: euronews.com

Події
10 сiчня 13:16

Новим прем'єр-міністром Французької Республіки став нащадок козацької родини Курісів із Одеської області – 34-річний Габріель Атталь. Про це повідомляють французькі ЗМІ.

Так, вищезгаданий політик – наймолодший керівник уряду в історії цієї країни та наймолодший прем'єр на планеті. До цього він очолював міністерство освіти.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Атталь – представник соціал-ліберальної партії "Відродження", створеної нинішнім президентом Франції Еммануелем Макроном. Політичну кар'єру розпочав як соціаліст.

Народився Габріель Атталь у 1989 році в Кламарі. Його батько, Ів Атталь – єврей, виходець із Тунісу. Мати – Марі Атталь, уроджена де Курісс (Марія Олександрівна Куріс), представниця знаменитої української родини Курісів, чиї садиби перебувають у селах Ісаєво та Курісове (Петрівці) Одеської області.

Предки Курісів прибули в Україну у XVI столітті з Греції та осіли у Ніжині. Іван Онуфрійович Куріс став генералом і отримав за військові заслуги землі у нинішній Одеській області, де заснував містечко Курісово-Покровське (нині Курісове Березовського району). У 1824 році він збудував там Свято-Покровський храм.

Після революції 1917 року Куріси втекли за кордон. Частина їх осіла у Франції. Мати нового прем'єра цієї країни – праправнучка Івана Іраклійовича Куріса, таємного радника, шталмейстера імператорського двору, ватажка дворянства Херсонської губернії, великого землевласника, мецената, колекціонера та бібліофіла. За нього і перебудували садибу в Курисово.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах