На Одещині школи відмовилися від терміна "молдовська мова"

На Одещині школи відмовилися від терміна "молдовська мова".

На Одещині школи відмовилися від терміна "молдовська мова". Фото: mon.gov.ua

Події
13 сiчня 14:40

Школи Одеської області офіційно відмовилися від терміну "молдовська мова". Про це повідомили на сайті Міністерства освіти та науки України.

У відомстві зазначили, що найбільше представників молдавської національної меншини в Україні проживають на Одещині. Загалом у регіоні налічується понад 700 установ загальної середньої освіти різних типів та форм власності. У 16 з них освітній процес проводився українською та молдовською мовами.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

З вересня 2023 року три школи з 16 обрали для вивчення румунську мову як офіційну мову Європейського Союзу, змінивши установчі документи та освітні програми.

Пізніше рішення відмовитися від назви "молдовська мова" прийняли й інші школи. Тепер офіційно всі школи Одеської області, в яких викладали молдавською мовою, навчають державною мовою Республіки Молдова – румунською.

В одеських навчальних закладах усі учні можуть опановувати освітню програму державною мовою. Водночас для представників національних меншин діє оптимальна модель використання мов в освітньому процесі. Ця модель передбачає навчання двома мовами, коли певний відсоток предметів вивчається українською, а решта – рідною мовою національної спільноти.

16 березня 2023 року парламент Республіки Молдова прийняв закон про заміну в усіх нормативних актах країни поняття "молдовська мова" на "румунську мову". Згодом Європейський Союз вилучив молдовську мову з переліку офіційних мов. Органи виконавчої влади України, зокрема Міністерство освіти і науки України, у відносинах з Республікою Молдова використовують лише поняття "румунська мова".

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах