Розікрали понад вісім мільйонів гривень: на Одещині викрили злочинне угруповання

Розікрали понад вісім мільйонів гривень: на Одещині викрили злочинне угруповання.

Розікрали понад вісім мільйонів гривень: на Одещині викрили злочинне угруповання. Фото: od.npu.gov.ua

Події
26 сiчня 18:45

На Одещині викрили злочинне угруповання, яке привласнило понад вісім мільйонів грантових коштів. Про це повідомили у пресслужбі Головного управління Нацполіції на Одеській області.

За даними слідства, зазначені гроші Румунія надала на управлінські послуги. За ці кошти мали реконструювати каналізацію та облаштувати резервний трубопровід у місті Ізмаїл.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

У жовтні 2023 року слідчі повідомили про підозру директору одного з комунальних підприємств Ізмаїльської міської ради – менеджеру проєкту. Фігурант розробив і протягом чотирьох років реалізував злочинний план із заволодіння грантовими коштами. Для цього він використав комерційну структуру, яку десять років тому сам заснував, а потім передав на правах власності іншій підконтрольній йому особі.

Саме ця структура в ході реалізації міжнародної програми мала надавати управлінські послуги – координацію проєкту, складання звітів про хід виконаних робіт, розробку плану моніторингу проєкту та його реалізації, розробку плану управління ризиками.

Починаючи з 2019 року, підконтрольні фігуранту особи складали неправдиві акти про нібито надані послуги з управління державним проєктом. Сам фігурант, як офіційний менеджер проєкту від органів місцевої влади, затверджував фіктивні документи. За такою схемою на рахунки комерційної структури перерахували понад вісім мільйонів гривень.

У ході подальшого розслідування з'ясувалося, що до злочину причетні ще два директори комерційної структури. Усім фігурантам кримінального провадження повідомили про підозру за частиною другої статті 28 та частиною першою статті 366 ("Службове підроблення, вчинене за попередньою змовою групою осіб"), а також третьою та четвертою частинами статті 191 ("Заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем") Кримінального кодексу України.

Максимальне покарання за інкримінованими статтями – до восьми років ув'язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах