Сухий лиман на Одещині віддадуть в оренду як в Норвегії та Чилі

Сухий лиман на Одещині віддадуть в оренду як у Норвегії та Чилі.

Сухий лиман на Одещині віддадуть в оренду як у Норвегії та Чилі. Фото: facebook.com/mapfu2021

Події
01 лютого 08:03

Акваторію Сухого лиману віддадуть в оренду для вирощування молюсків та креветок як у Норвегії та Чилі. Відповідне розпорядження Про проведення аукціону з продажу права на укладення договору користування на умовах оренди акваторією (водним простором) Сухого лиману для морської аквакультури № 60-р схвалено Урядом на минулому засіданні. Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Таке рішення ухвалили вперше в історії України.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Ділянка водоймища в Сухому лимані має вільний водообмін із морем та достатню солоність для вирощування мідій, різних видів креветок.

За словами заступника Міністра агрополітики Віталія Головня, марикультура – перспективний напрямок розвитку для української економіки. Він дозволить постачати на внутрішній ринок якісні, корисні та доступні за ціною морепродукти.

"Нам потрібно розвивати морську аквакультуру. У цьому ми спираємося на досвід країн, які є лідерами, наприклад, Норвегія та Чилі. У розпорядженні чітко визначено координати ведення бізнесу в Сухому лимані. І ми пропонуємо підприємцям взяти участь в електронних торгах на право оренди акваторією", – зазначив Віталій Головня.

Договір оренди укладатимуть на сім років, оскільки прибуток з аквакультури може бути отримано на третій рік. Також такий термін зумовлений часом на підготовку: треба встановити різні технологічні пристрої – плавучі садки, колектори для молюсків тощо. Перші торги будуть оголошені найближчим часом.

Марікультура широко використовується у більшості прибережних країн, Норвегії, Іспанії, Болгарії, Румунії. Лідером із вирощування продукції морської аквакультури серед Чорноморсько-середземноморських держав є Туреччина.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах