На Одещині створюють "зелений коридор" між трьома країнами: що це означає

На Одещині створюють "зелений коридор" між трьома країнами: що це означає.

На Одещині створюють "зелений коридор" між трьома країнами: що це означає. Фото: mtu.gov.ua

Події
05 лютого 09:05

На Одещині створюють ще один "зелений коридор" між трьома країнами: пунктами пропуску "Рені (Україна) – Джурджулешти (Молдова) – Галац (Румунія)". Закінчується облаштування автомобільного пункту пропуску "Рені" для запуску спільного митного та прикордонного контролю з Молдовою. Це один із етапів створення "зеленого коридору". Про це повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Так, у жовтні минулого року розпочалися переговори між Україною, Молдовою та Румунією щодо створення "зеленого коридору" для прискорення товароруху та експорту української аграрної продукції. Ці пункти пропуску розташовані поруч і є ключовими для автомобільного руху до румунського порту Галаца.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Але для реалізації шляху необхідно також реконструювати дорогу Рені – Галац, зокрема, розширити її з двох до чотирьох смуг та забезпечити технічне оснащення пунктів пропуску.

Сторони також погодили, що розвиток Дунайських портів є стратегічним питанням разом із функціонуванням тимчасового морського коридору з портів Великої Одеси.

Таким чином, планують запустити сухопутний зерновий коридор між пунктами пропуску "Рені – Джурджулешти – Галац", який має прискорити рух товарів та експорт української аграрної продукції. Ці пункти пропуску розташовані один біля одного і є стратегічними для товарів, що рухаються автомобілями в порти, зокрема румунський Галац.

Розвиток Дунайських портів є стратегічним питанням паралельно з функціонуванням тимчасового морського коридору з портів Великої Одеси.

Наразі ремонт пункту пропуску "Рені" фактично завершено. На черзі – вирішення питання митного оформлення та кількості персоналу.

На Одещині створюють На Одещині створюють

Що з морським коридором

Тим часом Україна спромоглася відродити довоєнний експорт через порти Одеси. Лише за минулий місяць українським коридором було експортовано 6,3 мільйонів тонн вантажу. Такими даними поділився віце-прем'єр із відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Він звертає увагу на те, що українським коридором вже перевезли 20 мільйонів тонн вантажу до 32 країн світу.

Крім того, зазначається, що з портів великої Одеси вийшов 661 корабель, який експортував вантажі до 32 країн світу.

Що важливо розуміти, 14,3 мільйонів із перерахованого складають аграрні товари.

Як зазначає Олександр Кубраков, також заявлено про прибуття нових 104 суден для експорту трьох мільйонів тонн вантажу.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах