На Одещині зафіксували випадок штаму коронавірусу "Дженні": що про нього відомо

На Одещині зафіксували випадок штаму коронавірусу "Дженні": що про нього відомо.

На Одещині зафіксували випадок штаму коронавірусу "Дженні": що про нього відомо. Фото: gettyimages.com, SimpleImages

Події
07 лютого 14:31

Протягом січня на Одещині виявили один випадок штаму коронавірусу "Дженні". Про це повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров'я.

"Дженні" – субваріант штаму коронавірусу "Омікрон" – переважає на території України протягом епідсезону 2023-2024 років. Протягом січня 42 випадки "Дженні" виявили у 12 областях: Житомирській (4), Івано-Франківській (1), Київській (4 – в області та 4 – у столиці), Львівській (6), Одеській (1), Сумській ( 8) ), Хмельницькій (4), Волинській (2), Черкаській (5), Чернівецькій (1), Рівненській (1) та Чернігівській (1) областях.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Серед 42 хворих вісім пацієнтів потребували госпіталізації до медзакладів, лише одна людина мала два щеплення проти COVID-19.

За субваріантами COVID-19 ведеться епідеміологічний нагляд як на рівні України, так і у світі. У кожного субваріанта є певні особливості, але субваріант "Дженні" – це або середнє, або легке перебіг захворювання. Майже половина хворих – люди старше 60 років, лише вісім українців мали незавершений курс первинної вакцинації (з них лише дві людини – дві дози), решта – невакциновані.

Виділити випадки субваріанту JN.1, який називають Дженні, в Україні вдалося під час секвенування. Це спеціальне лабораторне дослідження, що дозволяє генетично розшифрувати вірус та виявити, які мутації відбулися у його геномі. Він проводиться у Національній референс-лабораторії Центру громадського здоров'я МОЗ України.

Вперше цей субваріант виявили у США у вересні 2023 року, потім – в інших країнах світу, зокрема Індії, Китаї, Великобританії. ВООЗ класифікувала його як субваріант, "що представляє інтере" через "його швидкого поширення". За даними Центру контролю та профілактики захворювань США (CDC), станом на 5 січня 2024 року на JN.1 припало приблизно 62% усіх циркулюючих варіантів SARS-CoV-2. У ВООЗ зазначають, що ризик для населення низький, а вакцини, які використовуються у світі проти COVID-19, захищають від нового субваріанту "Дженні".

В Україні для щеплень використовують вакцини Comirnaty (виробник Pfizer). Для дітей із п'ятирічного віку використовується вакцина проти COVID-19 Comirnaty для дітей (виробник Pfizer). Також доступна Омікрон-специфічна вакцина (виробник Pfizer), рекомендована для бустерних щеплень людям, які мають два щеплення. Щеплення – безкоштовні та доступні у всіх областях, інформацію про найближчий пункт вакцинації, їх адреси та графік роботи можна отримати, зателефонувавши в контакт-центр МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах