Одеський вчений створив "плащ-невидимку" для ЗСУ

Одеський вчений створив "плащ-невидимку" для ЗСУ.

Одеський вчений створив "плащ-невидимку" для ЗСУ. Фото: suitt.edu.ua

Події
13 лютого 13:45

В Одесі доктор технічних наук за спеціальністю "Озброєння та військова техніка", академік Української академії економічної кібернетики та професор Костянтин Боряк разом зі своїм сином – військовослужбовцем Максимом Боряком створив "плащ-невидимку" для ЗСУ. Про новий винахід колеги вченого розповіли на сайті університету.

Суперздатність цього маскувального плаща полягає в тому, що його не може побачити жоден тепловізор. Це додатковий засіб маскування військовослужбовців біля, де є дерева, кущі, природна рослинність, що має природну структуру пейзаж, а чи не " голлівудська біла стіна ". Плащ "приховує" візуальний образ військовослужбовця у його місцезнаходження і унеможливлює розпізнавання ворогом. Якщо військовий у нашому плащі стоятиме біля білої стіни, то на екрані засобу спостереження його образ розмивається, стирається, залишаючи тільки округлу пляму.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Плащ одразу розроблявся з фокусом на тому, що військовослужбовець використатиме його зі своїм спорядженням у бойових умовах, тому його одягають на бронежилет, обличчя закривається спеціальною маскою.

  • Одеський вчений створив "плащ-невидимку" для ЗСУ фото
  • Одеський вчений створив "плащ-невидимку" для ЗСУ фото 1
  • Одеський вчений створив "плащ-невидимку" для ЗСУ фото 2
  • Одеський вчений створив "плащ-невидимку" для ЗСУ фото 3

Одеський вчений створив "плащ-невидимку" для ЗСУ фото

Усі фото: suitt.edu.ua


Велике навантаження в обмундирування бійця призводить до збільшення викидів теплової енергії.

«Потрібно чітко уявляти межі експлуатації. Людина - це "реактор з випромінювання тепла", чим більше ви рухаєтеся, тим більше його робите. Однак у нашому плащі допустимо обмежене пересування (повільна ходьба, повзання). Ми створили недорогий плащ, який можна легко чистити від забруднень, на відміну від аналогів, він довше зберігає маскувальні властивості, не горить, захищає від високих температур, не боїться дощу, блокує випромінювання тепла та робить наших бійців непомітними для ворога», – додає вчений..

Плащ-невидимка успішно пройшов випробування у польових умовах. Перші зразки з'явилися ще в період АТО, у 2015 році сам плащ був легшим та важив 1,4 кг, проте він не враховував застосування БПЛА та інших видів озброєння.

Сьогодні створили вісім моделей, удосконалений зразок, який важить трохи більше, але він уже багатошаровий та має конструктивну специфіку.

Cобівартість одного досвідченого зразка нашого плаща становить близько 400 євро, що в п'ять разів дешевше за натовські аналоги, які коштують до 2000 євро. Декілька останніх моделей "плащів-невидимок" вже передали військовим. Але щоб запустити масове виробництво, команді потрібне державне замовлення. Проект попрямував до державного milltech-акселератора Brave1 та пройшов відбір. Розробники сподіваються, що незабаром буде налагоджено масове виробництво таких плащів.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах