Одеситу донарахували за газ півмільйона гривень, бо на лічильнику знайшли подряпини

Одеситу донарахували за газ півмільйона гривень, бо на лічильнику знайшли подряпини.

Одеситу донарахували за газ півмільйона гривень, бо на лічильнику знайшли подряпини. Фото: Vgorode

Події
04 березня 10:15

Одеситу через суд донарахували оплату за газ 503,6 тисячі гривень, бо на його лічильнику знайшли подряпини. Таке рішення ухвалив Київський районний суд, який задовольнив позов "Одесагаз". Про це повідомляє OBOZ.UA.

Так, суд відбувся ще 26 лютого.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У серпні 2021-го під час перевірки працівники "Одесагазу" знайшли подряпини на лічильники. Прилад обліку відправили на експертизу. Вона виявила "несанкціоноване втручання в роботу ЗВТ (засіб вимірювальної техніки, тобто лічильник, – ред.), порушена цілісність заводського тавра, відображення тавра встановленої пломби на ЗВТ не відповідає відбиткам тавра заводу виробника. Навколо пломби на аверсі та реверсі є підколи та подряпини". Тож газова компанія перерахувала суму.

Справа в тому, що в Кодексі газорозподільних мереж передбачено, що якщо споживач без дозволу підключився до газу або втрутився в роботу лічильника, то він проведе донарахування. Якби лічильник просто зняли на експертизу і не було доведено втручання у його роботу, споживачеві нарахували б середнє споживання за час, коли у нього не було лічильника. Однак, оскільки порушення було виявлено, споживання визнали за спеціальною формулою. Вона враховує проектну номінальну потужність.

Тобто, дійсно, клієнт міг споживати за цей період у рази менше газу. Але через порушення йому визнали максимальний обсяг. Звісно, платити він відмовився. Тому "Одесагаз" звернувся до суду. Суд ухвалив таке рішення: "Стягнути на користь АТ "Одесагаз" донарахування не врахованого обсягу природного газу у сумі 503 636,32 гривень".

Тепер одесит або виграє апеляцію, або буде змушений сплатити борг. Виконавча служба, якщо він не заплатить, може заблокувати йому банківські рахунки, накласти арешт на його майно.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах