В Одесі знову заговорили про встановлення пам'ятника Лесі Українці

В Одесі знову заговорили про встановлення пам'ятника Лесі Українці.

В Одесі знову заговорили про встановлення пам'ятника Лесі Українці. Фото: dumskaya.net

Події
18 березня 15:28

В Одесі знову заговорили про встановлення пам'ятника українській письменниці, перекладачці та культурній діячці Лесі Українці. Таку обіцянку в рамках презентації проекту Odesa Decolonization дав один із його засновників Вадим Мороховский, повідомляє "Інтент ".

Відповідаючи на запитання про існування в Одесі кількох пам'яток Пушкіну та відсутність хоча б одного Лесі Українки, він пообіцяв особисто виділити частину грошей на розробку та фінансування монументу. Також він пообіцяв підняти документи, підготовлені раніше в Одеській міській раді та порушити питання про саму процедуру встановлення.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

В Україні та інших країнах встановлено близько сотні пам'яток та меморіальних дощок Лесі Українці. В Одесі є барельєфна дошка письменниці на вулиці Жуковського, 27.

Ініціатива встановлення пам'ятника в Одесі є щонайменше з 2017 року. Було розроблено кілька варіантів монумента, проте постійно піддавалася різним проблемам. У 2021 році знову заговорили про встановлення пам'ятника, але на рахунок місця теж поки що не визначили, але віддають перевагу Олександрівському проспекту та парку Шевченка.

При цьому в Одесі Леся Українка була понад 20 разів. Її будинок знаходився на вулиці Жуковського, потім на Лева Толстого та Ніжинській. Поетеса любила гуляти "Ланжероном" і часто писала про нинішній парк Шевченка. Вона тут лікувалася, гостювала в сім'ї своїх друзів Комарових, написала цикл віршів "Подорож до моря" та розповідь "Над морем".

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах