В Одесі обговорюють перейменування центральних вулиць: що пропонують замість Пушкінської, Буніна та Жуковського

В Одесі обговорюють перейменування центральних вулиць: що пропонують замість Пушкінської, Буніна та Жуковського.

В Одесі обговорюють перейменування центральних вулиць: що пропонують замість Пушкінської, Буніна та Жуковського. Фото: Vgorode

Події
29 березня 08:30

Понад годину дискусій членів історико-топонімічної комісії Одеської міськради викликала ідея перейменувати три центральні вулиці – Пушкінську, Буніна та Жуковського, за якою також було й обговорення зміни топоніму Катерининської вулиці. Про це повідомляє " Думська ".

Так, таких пунктів не було на порядку денному засідання комісії 28 березня, проте обговорення ініціював краєзнавець Олександр Бабич. Він запропонував повернути Пушкінській історичну назву – Італійську. На його думку, це особливо підходяща назва з огляду на те, що з недавніх пір на цій вулиці знаходиться почесне консульство Італійської Республіки.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Він також запропонував повернути стару назву – Поліцейська. Таким чином Бабич хоче увічнити пам'ять поліцейських, які загинули, захищаючи Україну, зокрема нещодавно вбитого російською ракетою командира одеського штурмового полку "Цунамі" Олександра Гостищева.

А ось вулицю Жуковського краєзнавець вирішив назвати на честь Лесі Українки, бо поетеса жила там деякий час. Ця ідея видалася членам комісії найслабшою. Директор міського департаменту культури Іван Ліптуга запропонував дотримуватися логіки та також повернути вулиці історичну назву – Поштова.

Деякі члени комісії, наприклад, настоятелька Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря Ігуменія Серафима (Надія Шевчик) відстоювали ім'я Пушкіна. Священнослужниця вказала на те, що нібито проводила опитування серед своїх передплатників у facebook і більшість із них висловилися проти того, щоб прибирати ім'я російського поета. Також Серафима заявила, що не розуміє, навіщо "чіпати Пушкіна", якщо поки що не вирішено питання з перейменуванням Катерининської вулиці, та вивела дискусію на новий рівень. Члени комісії почали обговорювати зміну назви Катерининської вулиці.

Іван Ліптуга намагався заявив, що взагалі виступає проти перейменувань у центрі міста, оскільки це нібито "порушує охоронний статус ЮНЕСКО". Опоненти парирували тим, що навпаки хочуть повернути споконвічні, історичні топоніми.

У результаті вирішили винести ці обговорення на окреме засідання, яке заплановано на найближче майбутнє.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах