В Одесі відкрили меморіальну дошку досліднику Міклухо-Маклаю

В Одесі відкрили меморіальну дошку досліднику Міклухо-Маклаю.

В Одесі відкрили меморіальну дошку досліднику Міклухо-Маклаю. Фото: omr.gov.ua

Події
30 травня 08:41

У вівторок, 28 травня, в Одесі на вулиці Пастера, 36 відкрили меморіальну дошку відомому вченому-мандрівнику та гуманісту, етнографу українського походження Миколі Миколайовичу Міклухо-Маклаю. Про це повідомляє пресслужба міськради.

Саме їдучи у свої подорожі морем з Одеси і повертаючись до міста, Міклухо-Маклай перебував у квартирі професора Іллі Мечникова в будинку за вказаною вище адресою.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Церемонія відкриття відбулася за участю представників наукової спільноти міста.

Проект встановлення меморіальної дошки було погоджено історико-топонімічною комісією при Виконавчому комітеті Одеської міської ради.

Автор меморіальної дошки – відомий одеський скульптор Микола Худолій.

Микола Міклухо-Маклай (1846 –1888) увійшов до історії як дослідник Південно-Східної Азії, Океанії та Австралії. Всесвітньо відомий учений багато мандрував, свої дослідження викладав у наукових працях, кількість яких складає 160.

З Україною Міклухо-Маклая пов'язує генетика – козацьке коріння за батьківською лінією, а також взаємозв'язки сім'ї з нащадком гетьмана Кстантина Разумовського.

Міклухо-Маклай висунув ідею створення аналогів сучасної Організації Об'єднаних Націй та її частини ЮНЕСКО. Також Міклухо-Маклай склав перший проект загальної декларації прав людини. 1996 року ЮНЕСКО визнала вченого Людиною світу.

Про Миколу Міклухо-Маклая написано чимало книг, знято кілька кінострічок. У різних країнах, у тому числі й в Україні, збудовано пам'ятники вченому, створено музеї.

В Україні музеї Міклухо-Маклая знаходяться на Чернігівщині (село Калитянське), у Батурині та Житомирській області (місто Малин).

В Одесі відкрили меморіальну дошку досліднику Міклухо-Маклаю.В Одесі відкрили меморіальну дошку досліднику Міклухо-Маклаю. Фото: omr.gov.ua

В Одесі відкрили меморіальну дошку досліднику Міклухо-Маклаю.В Одесі відкрили меморіальну дошку досліднику Міклухо-Маклаю. Фото: omr.gov.ua

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах