Нові назви: хто такий Володимир Рутковський і чому на честь нього перейменували вулицю Віри Інбер в Одесі

Нові назви: хто такий Володимир Рутковський і чому на його честь перейменували вулицю Віри Інбер в Одесі.

Нові назви: хто такий Володимир Рутковський і чому на його честь перейменували вулицю Віри Інбер в Одесі. Фото: t.me/Odeskij_kotik

Події
Сьогодні 10:38

Нещодавнє перейменування топонімів в Одесі було одним із наймасштабніших за всю історію незалежної України. У зв'язку з цим багато одеситів та гості міста не встигли звикнути до нових назв і більше того – просто не розуміють на честь кого перейменували ту чи іншу вулицю.

Обіцяний владою довідник, де розповіли про внесок кожної людини, на честь якої перейменували вулиці та провулки в Одесі, так і не опублікували. Тому Vgorode вирішив окремо розповісти історії життя тих людей, з ким поки що мало знайомі одесити.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Сьогодні ми поговоримо про вулицю, що біля парку Шевченка, перейменовану з Віри Інбер на честь Володимира Рутковського – дитячого письменника, поета та журналіста, який жив в Одесі. Тягнеться вона від Лідерсівського бульвару до вулиці Чорноморська.

Хто такий Володимир Рутковський

Володимир Рутковський.Володимир Рутковський. Фото: omr.gov.ua

Володимир Григорович Рутковський народився 18 квітня 1937 року в селі Хрестителеве Черкаської області в учительській родині. З початку 1960-х став жити в Одесі. Випускник Одеського політехнічного інституту (зараз – Одеський національний політехнічний університет). Працював на суперфосфатному заводі, з кінця 1960-х років – журналістом на обласному радіо та в газеті "Одеські вісті".

Володимир Григорович Рутковський своє життя присвятив літературі та журналістиці, автор знаменитої трилогії "Джури", яку вивчають у школах, повістей, романів для дітей та підлітків. Складав збірки творів одеських письменників, популяризував як свою творчість, а й колег по перу. З ініціативи Володимира Григоровича було організовано об’єднання дитячих письменників Одеси, яким він допоміг вийти на всеукраїнський рівень. Володимир Рутковський багато років очолював журі міжнародного конкурсу "Корнійчуківська премія".

Володимир Рутковський.Володимир Рутковський. Фото: zn.ua

Був членом одеської організації Національної спілки письменників України з 1969 року. Обирався відповідальним секретарем Одеської організації.

Починав як поет. Дебютував у 1966 році збіркою "Крапліні сонця". Автор багатьох поетичних збірок. Здобув не одну премію, серед яких премія Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва у 2002 році (за повість-легенду "Вартова застава"), а також Національна премія України імені Тараса Шевченка (2012) – за історичну трилогію для дітей "Джур".

Рутковський також автор збірки нарисів про одеський завод прецизійних верстатів імені XXV з'їзду КПРС під назвою "Земля майстрів".

За результатами традиційного конкурсу, який з 2005 року проводить британська медіакорпорація "Бі-бі-сі", роман "Сині Води" визнано найкращим мистецьким твором 2011 року в Україні.

За його доробком "Вартова застава" навіть зняли фільм (режисер Юрій Ковальов).

Помер письменник 31 жовтня 2021 року в Одесі.

Про вулицю

  • Нові назви: хто такий Володимир Рутковський і чому на честь нього перейменували вулицю Віри Інбер в Одесі фото
  • Нові назви: хто такий Володимир Рутковський і чому на честь нього перейменували вулицю Віри Інбер в Одесі фото 1
  • Нові назви: хто такий Володимир Рутковський і чому на честь нього перейменували вулицю Віри Інбер в Одесі фото 2
  • Нові назви: хто такий Володимир Рутковський і чому на честь нього перейменували вулицю Віри Інбер в Одесі фото 3
  • Нові назви: хто такий Володимир Рутковський і чому на честь нього перейменували вулицю Віри Інбер в Одесі фото 4
  • Нові назви: хто такий Володимир Рутковський і чому на честь нього перейменували вулицю Віри Інбер в Одесі фото 5
  • Нові назви: хто такий Володимир Рутковський і чому на честь нього перейменували вулицю Віри Інбер в Одесі фото 6
  • Нові назви: хто такий Володимир Рутковський і чому на честь нього перейменували вулицю Віри Інбер в Одесі фото 7
  • Нові назви: хто такий Володимир Рутковський і чому на честь нього перейменували вулицю Віри Інбер в Одесі фото 8
  • Нові назви: хто такий Володимир Рутковський і чому на честь нього перейменували вулицю Віри Інбер в Одесі фото 9

Нові назви: хто такий Володимир Рутковський і чому на честь нього перейменували вулицю Віри Інбер в Одесі фото

Усі фото: t.me/Odeskij_kotik

Спочатку провулок назвали на честь Олександра Стурдза – російського дипломата та письменника, дослідника політичних та релігійних питань, який у відставці оселився в Одесі та присвятив себе літературній, громадській та благодійній діяльності. Також провулок називали Купальним через близькість до закритих купалень Ланжерона. Саме цим провулком перші відпочиваючі в Одесі потягнулися до моря, незважаючи на тоді ще скелястий берег.

У 1932 році провулок намагалися перейменувати на честь італійського поета Данте Аліг'єрі, але це перейменування так і залишилося проектом, що не здійснився.

У будинку №5, на місці якого зараз висотка, жила поетеса та письменниця Віра Інбер. Вона народилася, провела дитинство та юність в Одесі. Тому 1973 року на її честь назвали вулицю.

Будинок №1 на вулиці Віри Інбер. Одеса. 1980-ті роки.Будинок №1 на вулиці Віри Інбер. Одеса. 1980-ті роки. Фото: viknaodessa.od.ua


Загалом під такою назвою вулиця відома була насамперед тим, що на ній знаходився зараз уже колишній шкірно-венерологічний диспансер, який з незапам'ятних часів називався Тріппер-баром. І це поєднання було приводом для багатьох жартів. Наприклад, "сходити до Віри Інбер" – синонім побачення з венерологом. Той не чоловік, хто не відвідав Віру Інбер – так жартували в Одесі довгі роки. Але зараз це давно вже не актуально і, будемо відвертими, вульгарно.

Для нового покоління ця вулиця – прекрасна дорога до моря з чистим повітрям. І, звичайно, спогади про дитинство, адже це спуск до улюбленого Ланжерона.

Тут можна побачити і пам'ятники архітектури, і висотки, і напівзанедбані будинки. Якщо придивитися до 12-го номера, то побачите "плоський будинок". А так вулиця – тихий та невеликий провулок із лікарнею (не венеричною), магазинчиками та залишками старої Одеси. Місце колоритне та ностальгічне.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах