Чи може на Одещині статися землетрус: відповідь сеймолога

Чи може на Одещині відбутися землетрус: відповідь сеймолога.

Чи може на Одещині відбутися землетрус: відповідь сеймолога. Фото: pexels.com

Події
07 лютого 2023 17:21

Україна знаходиться на поясі, в якому стався землетрус у Туреччині, і найбільш відчутні поштовхи можуть статися на Одещині. Про це розповів сейсмолог Олександр Кендзера в ефірі 24 каналу.

Кендзера зазначив, згідно з картами сейсмічної небезпеки України, на південному заході Одеської області сейсмічні впливи можуть бути найбільшими. Вони можуть сягати восьми і навіть дев'яти балів за десятибальною шкалою.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Тому фахівець порадив враховувати в Одесі та інших регіонах параметри сейсмічної небезпеки, де вже збудовано об'єкт, або планують будівництво. Однак сейсмолог зазначив, що катастрофічних наслідків можна запобігти.

Кендзера зазначив, що землетруси, що відбуваються у певних зонах, виявляються на конкретному майданчику однаково. Тобто коли є інформація, як коливатиметься майданчик, потрібно спроектувати будинок, де не виникатимуть хвилі, що резонують із цими хвилями від вогнищ землетрусів. У такому разі землетруси будуть, але нічого не руйнуватиметься.

Він також зазначив, що у Туреччині знали, які можуть бути землетруси, але не провели достатньо роботи, щоб переконатися, що будинки будуть сейсмостійкими.

До речі, 6 лютого в Румунії в сейсмічній зоні Вранча стався землетрус магнітудою 4,6. Підземні поштовхи могли дійти до Одеської області.

Це карта, якою користуються інженери при розрахунку конструкцій будівель та споруд.Це карта, якою користуються інженери при розрахунку конструкцій будівель та споруд. Фото: facebook.com/makahon

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах