Як російська пропаганда підбивала одеситів до протестів через відключення світла

Російська пропаганда підбивала одеситів до протестів через відключення світла.

Російська пропаганда підбивала одеситів до протестів через відключення світла. Фото: sloboda.org

Події
21 листопада 2022 09:26

В Одесі через екстрені відключення електрики з'явилися заклики до протестів. Це спричинило перекриття доріг у місті. На щастя, явище було масовим. Це результат російської ІПСО. На щастя, на четвертий день блекауту постачання електрики вдалося стабілізувати та акції протесту припинилися. Про це заявив речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

За його словами, подібних "вкидів" буде ще більше, оскільки РФ суттєво програє на фронті.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Зокрема, у будинкових чатах та телеграм-каналах з'являються невідомі люди, які починають підштовхувати мешканців до протиправних дій.

Як російська пропаганда підбивала одеситів до протестів через відключення світлаЯк російська пропаганда підбивала одеситів до протестів через відключення світла

Братчук заявив, що ІПСО РФ вводять людей в оману твердженнями, що влада не реагує на них і є недієздатною. Вони закликають городян виходити на вулиці та влаштовувати акції протесту, які під час дії воєнного стану суворо заборонені. Також ІПЗГ розповсюджують фейки про те, що Україна продає електроенергію за кордон, а Одеса передає її на Захід країни.. Надалі це тиражувалося у російських ЗМІ з метою створити хвилю таких протестів у всій Україні.

Як російська пропаганда підбивала одеситів до протестів через відключення світлаЯк російська пропаганда підбивала одеситів до протестів через відключення світла

"І такого рівня інформаційного дуже багато. Я основні меседжі вам назвав. Тому, будь ласка, не реагуйте на це. Не ведіться на вкидання. Цих вкидань буде ще більше - чим більше програє Росія, тим більше вона намагається тиснути на емоції. ". Тримаємо лад", – додав Братчук.

Як російська пропаганда підбивала одеситів до протестів через відключення світлаЯк російська пропаганда підбивала одеситів до протестів через відключення світла

Організатора мітингу затримали

Тим часом СБУ затримала городянина, який закликав мешканців Одеси до таких протиправних дій. Зокрема, він агітував людей перекривати вулиці через відключення світла.

"Я з міста Одеси. У зв'язку з відключенням електрики містом, виявив ініціативу, через домовий чат став скликати сусідів для акції, для перекриття дороги, щоб звернути увагу громадськості на проблему нашого будинку. Тим самим я порушив громадський порядок, за що я вибачаюсь", а також я розумію, що моя вина, на жаль, можливо буде використовуватись російською пропагандою для дискредитації нашої держави, за що я знову таким прошу щирого вибачення, також я розумію, що ми з вами можемо потерпіти дві-три-п'ять, а то і більше доби, хлопцям в окопах важче, які захищають нас. Нам варто потерпіти. Вибачте мені ще раз, будь ласка", – заявив диверсант і пообіцяв надалі бути більш розсудливим у своїх діях.

Він сказав, що більше не влаштовуватиме акції і не вчинятиме подібні правопорушення.

"Це було помилкою. Я не знав, що під час військового стану заборонено проведення будь-яких акцій, зборів. Тому вибачте мені, будь ласка. Слава Україні! Героям слава!" – підсумував організатор протестів.

Що робити, якщо є проблеми зі світлом

Спікер ОВА закликав усі проблеми з електрикою писати йому у чат-бот.

Нагадаємо, що російські обстріли 15 листопада поставили енергетику України на межу виживання. Найгіршою була ситуація у столиці, а також у Харківській та Одеській областях.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах