Колишній театр російського балету видає себе за Одеський оперний у Європі.

Колишній театр російського балету видає себе за Одеський оперний у Європі.

Колишній театр російського балету видає себе за Одеський оперний у Європі. Фото: press-center.news

Події
30 сiчня 2023 16:52

Колишній театр російського балету видає себе за Одеський національний академічний театр опери та балету в Європі, у тому числі на гастролях в Ірландії та Франції. Про це повідомила пресслужба Одеського оперного театру.

Так, балетна трупа, яка не має відношення до українського театру, рекламує виступи нібито The Ukrainian National Ballet of Odessa з балетами Чайковського.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За словами організаторів, у трупі перебували українці та кілька чехів, але перевірити інформацію неможливо.

Організація справді з Одеси. У 2017 році вона називалася "Театр російського класичного балету", а потім стала "Театром класичного та сучасного балету". Наразі вона представляється Національним балетом з Одеси, але з російським репертуаром.

"На неодноразові звернення про припинення цієї протиправної та антиукраїнської діяльності керівництво The Ukrainian National Ballet of Odessa належним чином не реагує і, незважаючи на всі заклики мистецької спільноти бойкотувати репертуар російських композиторів, відмовляється вилучати балети, які у всьому світі асоціюються з культурою". – відзначили Одеську національну оперу.

Через ситуацію посол України у Франції Вадим Омельченко звернувся із листом до міністра культури Франції Рима Абдула Маяка. Він закликав припинити шахрайські дії "The Ukrainian National Ballet of Odessa".

"В умовах масштабної війни, яку Росія веде в Україні, російсько-українська мистецька співпраця не можлива. Така співпраця, яка допускає Український національний балет Одеси, йде на користь російській пропаганді проти України та відволікає увагу від боротьби українського народу за свою незалежність та ідентичність, а також від злочинів, які Росія зараз вчиняє проти українців", - йдеться у зверненні.

Український посол закликав вжити необхідних заходів для недопущення виступів трупи "Українського національного балету Одеси" у містах Франції.

У Міністерстві культури та інформаційної політики наголосили, що не підтримують дії українських культурних діячів, які представляють Україну через російський балет. Тим більше, що відповідні крадіжки назви дуже негативно впливають на репутацію українського балету.

"Така назва створена для цього сезону. Імпресаріо вирішив, що під цим брендом під цією назвою буде дуже добре продаватися продукція", - розповіла артдиректор трупи Олександра Федоріна.

Водночас, вона підтвердила, що трупа не має жодного відношення до Одеського театру.

"Ми, Український національний балет Одеси, хотіли б пояснити нашим улюбленим шанувальникам, що ми жодним чином не пов'язані з Одеським національним академічним театром опери та балету і ніколи не збиралися бути пов'язаними з ні в засобах масової інформації, ні в Інтернеті", - сказано на сайт театру.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах