Мешканець Одеської області намагався оскаржити штраф за ненесення маски до ЄСПЛ: чим усе закінчилося

Мешканець Одеської області намагався оскаржити штраф за ненесення маски до ЄСПЛ: чим усе закінчилося.

Мешканець Одеської області намагався оскаржити штраф за ненесення маски до ЄСПЛ: чим усе закінчилося. Фото: pexels.com (Nandhu Kumar)

Події
21 вересня 2022 09:13

Європейський суд з прав людини відхилив позов мешканця Одеської області Олега Маковецького, який хотів скасувати рішення українського суду про штраф через відсутність захисної маски у супермаркеті. Про це стало відомо із рішення ЄСПЛ, опублікованого на сайті організації.

Так, у грудні 2020 року чоловік пішов до супермаркету, де відмовився одягати захисну маску на прохання охорони. Охорона викликала поліцію. Правоохоронці склали щодо чоловіка адміністративний протокол та оштрафували чоловіка на 170 гривень через порушення коронавірусних обмежень.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Олег Маковецький подав до суду, щоб оскаржити законність карантинних обмежень. Проте Суворівський районний суд Одеси відхилив позов і залишив чинним штраф. Суд звернув увагу, що обмеження було введено до того, як чоловіка оштрафували, тому поліцейські діяли законно.

Тоді у жовтні 2021 року Олег Маковецький звернувся до Європейського суду з прав людини, заявивши про порушення двох статей Конвенції про права людини: права на справедливий суд (стаття 6) та заборону покарання без відповідного закону (стаття 7).

У тлумаченні ЄСПЛ адміністративні органи, які виписують штрафи, дотримуються Конвенції про права людини, якщо "підлягають подальшому контролю судового органу, який має повну юрисдикцію та надає гарантії", передбачені статтею. У цьому випадку і стосовно статті 7 суд ухвалив, що сума штрафу, накладена на Маковецького, була вкрай малою, а його несплата не могла б призвести до обмеження волі, адже йдеться про адміністративне покарання.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах