На Одещині перший випадок ботулізму в році: жінка у тяжкому стані

На Одещині перший випадок ботулізму в році: жінка у тяжкому стані.

На Одещині перший випадок ботулізму в році: жінка у тяжкому стані. Фото: gettyimages.com

Події
26 сiчня 2023 14:35

У середу, 25 січня, на Одещині зареєстрували перший у 2023 році випадок ботулізму. Про це повідомили у пресслужбі Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України 26 січня.

Так, 27-річна жінка з'їла в'яленого ляща, якого купила в інтернеті. Буквально через кілька годин вона відчула себе погано: відчувався біль у животі, загальна слабкість і підвищилася температура.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Карета швидкої допомоги госпіталізувала постраждалу до "Одеської міської клінічної інфекційної лікарні", де їй поставили діагноз: "Ботулізм, стан тяжкий". Їй надали необхідне симптоматичне лікування та ввели протиботулінічну сироватку. Жінку продовжують лікувати.

Про ботулізм


Ботулізм – це дуже небезпечне та у багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Збудником є бактерія – lClostridium botulinum. Суперечки клостридій у великій кількості присутні у ґрунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у ґрунт, а також у мулі озер та морів від риб, молюсків. Харчові продукти, забруднені цим мікробом та недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.

Сам збудник – небезпечний для здоров'я людини, небезпечний – токсин, що виробляється Clostridium botulinum. Суперечки дуже стійкі до дії чинників довкілля, де вони гинуть навіть за кип'ятінні протягом 5 годин.

Збудник розмножується в анаеробному середовищі (середовищі, в якому немає або недостатньо кисню), при цьому виділяється ботулінічний токсин. Він менш стійкий до нагрівання. При нагріванні до 80 С токсин частково розпадається, при кип'ятінні тривалістю 15-30 хвилин руйнується повністю. Ботулотоксин - одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі.
Найчастіше Clostridium botulinum можна виявити в продуктах домашнього приготування: солоній та копченій рибі, м'ясній тушонці, консервованих грибах та овочах.

Характерно, що суперечки Clostridium botulinum перебувають у зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені певних ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся родина, а захворіти можуть лише одна або кілька людей, які споживають ті ділянки консерви, в яких були суперечки збудника і ботулінічний токсин.
Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до п'яти днів.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах