На Одещині висихають унікальні озера

На Одещині висихають унікальні озера.

На Одещині висихають унікальні озера. Фото: facebook.com/Національний-природний-парк-Тузлівські-лимані

Події
06 вересня 2022 12:37

У нацпарку "Тузловські лимани" на Одещині пересихають унікальні озера. Йдеться про місця біля піщаного пересипу, який місцеві називають "Балатон". Про це розповів еколог Іван Русєв, який уже багато років досліджує природу півдня Одещини.

"Балатон" - це система дрібних внутрішніх озер біля піщаного пересипу в пониззі лиману Алібей на кордоні з лиманом Шагани та Карачаус. Ця місцевість заповідна і за рішенням науково-технічної ради НВП "Тузловські лимани" зветься заповідними озерами академіка Ювеналія Зайцева. Ювеналій Петрович Зайцев вивчав таємниці Чорного моря та шляхи вирішення його екологічних проблем. Сприяв він і вивчення біорізноманіття національного природного парку.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Цього року на тлі війни наприкінці літа озера академіка Ювеналія Зайцева страждають від посухи. Вода в лимани та озера майже не надходить ззовні. Не було й стоку прісної води, яку до лиманів приносять малі річки. До того ж, зараз спостерігається вкрай низький рівень води в річці Дунай. Тому вода в лимани Джантшейський та Малий Сасик із Дунаю теж не надходить і не поповнює озера. І зовсім немає водообміну між Чорним морем та Тузловськими лиманами. Тому рибалки залишилися без риби, а випарювання води з лиманів, на тлі відсутності водообміну, призвело до повного висихання заповідних озер, де зосереджувалися унікальні пташині сади галагазів.

  • На Одещині висихають унікальні озера фото
  • На Одещині висихають унікальні озера фото 1
  • На Одещині висихають унікальні озера фото 2
  • На Одещині висихають унікальні озера фото 3

На Одещині висихають унікальні озера фото



Усі фото: facebook.com/Національний-природний-парк-Тузлівські-лимані

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах