Нові назви вулиць в Одесі оберуть без громадських слухань

Нові назви вулиць в Одесі оберуть без громадських слухань.

Нові назви вулиць в Одесі оберуть без громадських слухань. Фото: Vgorode

Події
21 червня 2022 19:26

Нові назви вулиць в Одесі обиратиме історико-топонімічна комісія, а остаточне рішення прийматимуть депутати на сесії міськради. Питання перейменування винесуть на громадські слухання лише тому випадку, якщо виникатиме високий соціальний запит. Про це повідомляє Vgorode з посиланням на " Суспільне ".

Так, член історико-топонімічної комісії та історик Олександр Бабіч уточнив, що топонімічна комісія складається з істориків, краєзнавців, директорів, керівників музейних установ, чиновників різних поглядів та віку, які обиратимуть нові назви для одеських вулиць.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Наразі, за словами Олександра Бабича, комісія розглянула два питання: про виправлення російського правопису у назвах та визначила, які вулиці в Одесі потрапляють під декомунізацію. Представники комісії вирішували, чи відповідають назви одеських вулиць Закону України "Про географічні назви" та "Про дотримання норм державної мови".

Які назви можуть з'явитися


За словами члена комісії, на її розгляд протягом п'яти років виносилися пропозиції щодо перейменування вулиць та провулків на честь фігур, які мають безпосереднє відношення до Одеси. Оскільки тоді питання про перейменування вулиць не стояло, складався резервний список. Зараз до нього додалося дуже багато пропозицій щодо героїв цієї війни. Наприклад, є пропозиції щодо таких вулиць як Героїв оборони Маріуполя, Героїв оборони Миколаєва.

Серед історичних постатей, на честь яких хочуть назвати вулиці, українські діячі, які мали відношення до Одеси, зокрема, Всеволод Змієнко та Євген Чикаленко. Також розглядаються назви вулиці Марка Твена, площа Британії. Остаточного списку вулиць, що вимагають перейменування, поки що немає, проте їх більше сотні.

Раніше ми повідомляли, що в Одесі визначилися зі списком топонімів, назви яких не відповідають нормам української мови та пов'язані з Росією.

А мер Одеси Геннадій Труханов висловився проти перейменування вулиці Пушкінської у місті.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах