Обстріл Одеського порту: реакція світової громадськості, українських політиків та Одеської ОВА

Обстріл Одеського порту: реакція світової громадськості, українських політиків та Одеської ОВА.

Обстріл Одеського порту: реакція світової громадськості, українських політиків та Одеської ОВА. Фото ілюстративне: facebook.com/oleksandr.kubrakov

Події
23 липня 2022 19:22

Ракетний удар, який росіяни завдали по Одеському порту наступного дня після підписання угоди з ООН та Туреччиною про вивезення зерна з портів Одеської області, викликав бурхливу реакцію як світової громадськості, так і українських політиків. Про це повідомляє Vgorode.

Так, заступник спікера Генерального секретаря ООН Фархан Хак зазначив, що Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш беззаперечно засуджує удари, які сьогодні були завдані по українському порту Одесі.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Вчора всі сторони взяли на себе чіткі зобов'язання на світовій арені щодо забезпечення безпечного руху українського зерна та супутніх товарів на світові ринки. Ці продукти вкрай необхідні для подолання глобальної продовольчої кризи та полегшення страждань мільйонів людей по всьому світу. Повне виконання Російською Федерацією, Україною та Туреччиною є обов'язковим", – йдеться у заяві спікера Генерального секретаря ООН.

Старший радник Конгресу США Пол Массаро заявив, що російська атака на Одеський порт, що трапилася лише через кілька годин після укладання угоди в Стамбулі, доводить необхідність передачі Україні ракет з дальністю у 300 кілометрів. Також він додав, що Росія є країною-терористом, а Заходу варто перестати боятися Путіна.

"Неприпустимо. Росія завдала удару по порту міста Одеси менш ніж через 24 години після підписання угоди про дозвіл експортних поставок сільськогосподарської продукції. Кремль продовжує використовувати їжу як зброю. Росія має бути притягнута до відповідальності", - зазначила Посол США в Україні Бріджіт Брінк.

"Удар по порту Одеси вкотре демонструє повну зневагу РФ до міжнародного права та зобов'язань", - написав у Twitter Верховний представник Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Прокоментував обстріл Одеського порту Президент України Володимир Зеленський. На зустрічі з американськими конгресменами він згадав про те, що Росія завдала ракетних ударів по Одесі, і зазначив, що це свідчить лише про одне: хоч би що говорила і обіцяла Росія, вона знаходитиме шляхи, щоб це не виконувати.

"На словах ти Лев Толстой, а насправді... Росія передбачувано нікчемна. Ще не встигли висохнути чорнила, а вже дві підлих провокації: удар по Одеському порту та заява Міноборони Росії про те, що українські порти "небезпечні для судноплавства". Ще одне нагадування світові, чого варте російське "прагнення миру", – підкреслив радник глави Офісу Президента Михайло Подоляк.

Як повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, незважаючи на обстріл Одеського порту, Україна продовжує готуватися до експорту зерна по Чорному морю.

"Ми не довіряємо Росії, але довіряємо своїм партнерам та союзникам, саме тому "Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів була підписана з ООН та Туреччиною, а не з Росією. Наші союзники та партнери говорять про Стамбульську ініціативу як про надію, рішення, яке зможе не лише врятувати економіку України, а й мільйони людей від голоду, а мільярди – від зубожіння", – зазначив глава Мініфраструктури.

За словами речника Одеської ОВА Сергія Братчука, країна-терорист вкотре наголосила, що має бути в повній ізоляції і вірити їй просто не можна. Також представник ОВА вкотре закликав громадян утриматися від відвідування узбережжя та пляжів.

Відео: t.me/Bratchuk_Sergey

Зазначимо, що офіційного звіту про удар по Одеському порту Міністерство оборони Росії ще не надало. Втім, міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар, який уже встиг переговорити з міністрами оборони та інфраструктури України, а потім поспілкувався з російською стороною, повідомив, що росіяни заявили, що "не мають абсолютно жодного відношення до цієї атаки, і дуже уважно і детально вивчають. це питання".

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах