Одеса, як і раніше, має перспективи на проведення EXPO-2030

Одеса, як і раніше, має перспективи на проведення EXPO-2030.

Одеса, як і раніше, має перспективи на проведення EXPO-2030. Фото: facebook.com/expo2030odesa

Події
25 травня 2022 05:53

Незважаючи на війну, в Одеси, як і раніше, залишаються високі шанси на проведення Всесвітньої виставки EXPO-2030. Про це повідомляє Vgorode з посиланням на директора Департаменту інвестицій, міжнародного співробітництва та туризму Одеської обласної військової адміністрації Романа Григоришина.

Так, хоча через війну оргкомітет призупинив заявку Одеси на проведення EXPO-2030, українці можуть не лише її відновити, а й виграти у змаганні за право прийняти міжнародну виставку.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Як повідомив Роман Григоришин журналісту НВ, шанс Одеси стати місцем проведення EXPO-2030 становить близько 70%. При цьому важливу роль у нашій можливій перемозі грають міста-суперники: Пусан (Південна Корея), Рим (Італія) та Ер-Ріяд (Саудівська Аравія). Справа в тому, що EXPO-2025 прийме Японія, а 2020 року виставка проходила в Дубаї. Якщо EXPO-2030 відбудеться в Пусані або Ер-Ріаді, то вийде, що країни Азії на десятиліття заволоділи правом на проведення виставки. Аналогічною є ситуація з Римом, який вже приймав EXPO сім років тому.

На думку експерта, у пріоритеті міста країн Східної Європи, де виставка не проводилася вже близько сорока років. Такими містами є Москва і Одеса, проте через збройну агресію РФ проти України заявку Росії анулювали, тому як конкурента Москву вже розглядати не варто.

Імовірність того, що EXPO-2030 все ж таки пройде не в Одесі в рази менше і становить близько 30%. Зокрема, проведенню виставки в нашому місті можуть перешкодити тривала війна, недостатній рівень підготовки або розбрат усередині держави.

Директор Департаменту інвестицій, міжнародного співробітництва та туризму Одеської обласної військової адміністрації зазначив, що на даний момент масштабних руйнувань, які могли б суттєво вплинути на суму, необхідну для підготовки до EXPO-2030, в нашому місті немає. При цьому необхідно відремонтувати аеропорт, освоїти поля зрошення та фільтрації, на яких планують провести виставку, а також вирішити інфраструктурну проблему, пов'язану з Хаджибейським та Куяльницьким лиманами.

До речі, EXPO на одному рівні з Олімпіадою чи Чемпіонатом світу з футболу є важливим індикатором привабливості потенційних інвесторів. Це пов'язано з тим, що в момент Всесвітньої виставки місто та країна стають світовим центром інновацій та привертають увагу багатьох компаній з усього світу. Маючи такий індикатор привабливості, буде значно легше відновлювати місто після війни. Якщо ж вдасться реалізувати програму Президента, згідно з якою кожна союзна країна візьме опіку над постраждалим у результаті війни регіоном, то за допомогою сильного союзника вдасться реалізувати набагато більше інфраструктурних проектів.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах