Одеса та всесвітня спадщина ЮНЕСКО: відповіді на найпоширеніші питання

Одеса та всесвітня спадщина ЮНЕСКО: відповіді на найпоширеніші питання.

Одеса та всесвітня спадщина ЮНЕСКО: відповіді на найпоширеніші питання. Фото: bzh.life

Події
07 жовтня 2022 14:34

Питання включення історичного центру Одеси до основного списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО знаходиться на фінішній прямій. Підготовку номінаційного досьє завершено, зараз воно перебуває у Міністерстві культури та інформаційної політики України. Чим ближче до бажаної мети Одеса, тим більше з'являється чуток навколо документа. У міськраді зібрали найчастіші питання і поставили їх менеджеру робочої групи з питання включення історичного центру Одеси до основного списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Миколі Вікнянському.

До списку світової спадщини ЮНЕСКО планується включити не весь історичний центр, а лише його частину. Чим це зумовлено?

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Насамперед для подачі номінаційного досьє необхідно вибрати критерії, за якими ми це робимо. У нас їх два: №2 та №4. Це критерії ЮНЕСКО.

Критерій №2 – про мультикультуралізм. Тому в архітектурі, яку ми номінуємо, ми маємо показати саме ознаки мультикультуралізму. Наприклад, вулиця Жуковського. Чому ми його увімкнули? Бо тут Бродська синагога, яка є дуже цікавим прикладом мультикультуралізму, бо Леся Українка та Іван Франко були відвідувачами цієї синагоги, а у самій синагозі по суботах грав орган, що було неприпустимо в жодному іншому місті. Та й інші вулиці. Ми маємо підібрати такий формат, щоб була максимальна концентрація пам'яток архітектури, які демонструють той самий мультикультуралізм Одеси.

Критерій №4 найбільш архітектурний. Але ми номінуємо не якісь окремі будинки, ми номінуємо міський план, який розробив де Волан. І саме у цих межах цей план дуже добре показаний. Тому саме такі межі та саме ця територія буде визнана пам'яткою архітектури державного значення.

Чому Одеський порт потрапив до охоронної зони? Але як це вплине на його подальший розвиток?

Місто-порт Одеса. У нашому досьє об'єкт – "Історичний центр портового міста Одеси". Одним із перших зауважень експертів з ЮНЕСКО було те, що якщо йдеться про місто-порт, то порт має бути частиною охоронної зони. Враховуючи, що для Одеси порт є дуже важливим індустріальним об'єктом, не йдеться про зупинення його розвитку та роботи. Для ЮНЕСКО насамперед важлива культура. А якщо порт задає культуру підприємництва, мультикультуралізму, торгівлі, то ми, навпаки, маємо його будувати, але за збереження кількох знакових будівель.

Досьє містить проросійські міфи та наративи, у тому числі міф про те, що Катерина ІІ заснувала Одесу. З чим це пов'язано?

Досьє не вказує, що наше місто було засноване Катериною. Ми вказуємо, що коли це була імператриця, Одеса отримала наступний етап свого розвитку, тому що саме тоді було вирішено побудувати порт. І це дуже важливий факт. Насамперед ми маємо розуміти, що номінативне досьє – це документ не політичний, а технічний. І він описує деякі історичні факти. Якщо ми хочемо зберегти архітектуру, яка була збудована 150-200 років тому, то ми маємо описати ті часи. І стимулом для будівництва цих споруд було створення порту. Тому що до цього моменту це було старе, традиційне і дуже маленьке місто, яке не створювало передумови для появи великого міста.

Чому мова Одеси обрана англійською? Чи буде професійний переклад українською мовою?

Співавтори досьє -15 іноземців. Якби нашою умовою для італійців, французів, греків, які допомогли нам у роботі, було б спочатку вивчити українську, а потім працювати над досьє – це було б дуже цікаво. Досьє висування – це науковий документ, який розробляється з іноземними фахівцями мовою, яку офіційно надано для ЮНЕСКО. Не виключено, що після того, як ЮНЕСКО включає офіційний історичний центр Одеси в основний список всесвітньої спадщини, наше досьє буде перекладено українською мовою і викладено на офіційному сайті міста або інших інформаційних сайтів. Зрештою, одна із вимог ЮНЕСКО – щоб усе відкрито для мешканців міста.

Офіційний документ не має державного прапора чи герба України, зате якір-серце, створене російським дизайнером Артемієм Лебедєвим.

Включення до основного списку ЮНЕСКО – це насамперед спосіб зберегти нашу історичну спадщину. Але це також стимул для розвитку туризму. Ось чому туристичний символ Одеси був прийнятий як основа. Щодо національних символів. У мене близько 15-ти досьє європейських міст, жодне з яких не має національних символів країн, а є лише туристичні символи міст-кандидатів. Щодо тексту, то все є від імені України та заради України.

Документ вважає історію міста від історії заснування порту. Він є грою на користь пропаганди країни агресора.

Структура документа номінації як така є дуже важливою річчю. Але слід розуміти, що історія, яку ми надаємо в досьє, - це історія часу, коли було збудовано центр міста. Але це 20 сторінок. І у досьє 350 сторінок. І чому ніхто не питає, що на решті сторінок? А там написано, що після того, як ми приєдналися до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, ми матимемо дуже великі обов'язки. Тому що одним із основних питань ЮНЕСКО: "Як ми збираємося зберегти його та передати його наступним поколінням?" Тому все це зроблено для однієї мети – щоб зберегти те, що маємо. І справа не в будинках, а про культуру та дух нашого міста. Ми маємо самобутність. І ми маємо зберегти це.

На історичному плані до документа є пам'ятники, які підлягають перенесенню. У тому числі пам'ятник "Засновникам міста". Це зроблено, щоб зберегти його?

ЮНЕСКО (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) – це організація, що займається освітою, наукою та культурою під егідою ООН. Тому найважливіше, що є для ЮНЕСКО, – це розвиток культури чи народу, чи ще чогось, що важливо: культури, освіти чи науки. Тому для ЮНЕСКО немає жодного значення, чи приберемо ми цей пам'ятник, чи він там стоятиме. Подаючи досьє в ЮНЕСКО, ми ніяк не фіксуємо статус кво стосовно саме цього пам'ятника. Але якщо буде ухвалено рішення про перенесення цієї пам'ятки, ми маємо написати аргументацію, чому йому не місце у нашому місті. Це все.

Чи вже є оцінка досьє від міжнародних експертів?

Український національний комітет Міжнародної ради з визначних пам'яток ІКОМОС підтримав ініціативу внесення історичного центру Одеси до основного списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Їхня оцінка – один із обов'язкових пунктів для подання номінаційного досьє. Про це вони написали в офіційному листі за результатами аналізу поданих на розгляд документів номінаційного досьє Одеси: «Номінаційну документацію об'єкта "Історичного центру портового міста Одеси" виконано на належному рівні. Універсальна цінність та критерії номінації визначені коректно, порівняльний аналіз є достатньо обґрунтованим. Виходячи з наведеного, УНК ІКОМОС підтримує ініціативу внесення об'єкта "Історичного центру портового міста Одеси" до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО».

У документі також зазначено, що Україні необхідно забезпечити найвищий захист об'єкта, що номінується у Список всесвітньої спадщини на державному рівні, а саме – надати офіційний статус пам'ятника.

Що дасть Одесі включення до основного списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО?

Під час війни це питання стоїть особливо гостро. Руйнування будь-якої будівлі в умовах війни – це результат війни. Але коли руйнується будівля, яка є в Списку всесвітньої спадщини, то сторона, що зруйнувала, визнається злочинцем, і вона повинна відбудувати і реставрувати зруйновану, незважаючи на те, визнає вона це чи ні. Ми вже маємо кілька прикладів, коли наші пам'ятники архітектури були пошкоджені, і вже є можливість подавати заяви до міжнародних інстанцій на відшкодування грошей та ремонт. Але взагалі ідея в тому, що після того, як Одеса стане членом ЮНЕСКО, агресор сто разів думатиме перед тим, як атакувати наше місто. І якщо щось буде зруйновано, то це дасть дуже вагомі аргументи для наших дипломатів, військових, Міністерства оборони в тому, що нам потрібна протиповітряна оборона, зброя та інше. Тому це культурна зброя проти агресора.

Чому ми маємо зберегти нашу культуру? Тому що окупанти хочуть знищити саме нашу культуру, вони хочуть захопити наші міста та оголосити, що це Росія. Але це не Росія, це Україна і це наша культура. Тому ми зараз фіксуємо, що це українське місто, і заявляємо, що ми можемо жити лише у вільній Україні, ми є частиною вільної України, вільної держави. І в номінаційному досьє ми багато разів можемо побачити, що Одеса була, як правило, антиімперським містом, а згодом антирадянським. Що таке місто? Це територія. Але насамперед це люди, які у цьому місті живуть. І саме одесити завжди були вільними. Вони займалися торгівлею, бізнесом. А вільна економіка та бізнес – це вибір вільної людини. І коли за радянських часів це було неможливо, всі займалися цим, але незаконно. Бо ми були проти насадження нам своїх імперських та радянських наративів! Одесити завжди були антиімперським та антирадянським народом. Це дуже важливо, і це відображено у досьє.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах