Одеситки можуть зробити безкоштовне щеплення від папіломи

Одеситки можуть зробити безкоштовне щеплення від папіломи.

Одеситки можуть зробити безкоштовне щеплення від папіломи. Фото: facebook.com/odzdrav

Події
09 сiчня 2023 12:02

На Одещині зараз доступна вакцина проти вірусу папіломи людини, яка є провідною причиною більшості випадків раку шийки матки. Сьогодні є можливість отримати щеплення вакциною Гардасіл проти найбільш онкогенних типів ВПЛ 6, 11, 16 та 18 безкоштовно. Про це повідомили у Центрі громадського здоров'я.

У багатьох країнах світу щеплення дівчаток від ВПЛ входить до національних календарів щеплень. В Україні це рекомендоване щеплення, і раніше, щоб провакцинуватися, треба було купувати вакцину власним коштом.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Від віку введення вакцини залежить її ефективність. Бажано, щоб щеплення робилися дівчаткам-підліткам до початку статевого життя, тобто до можливого інфікування вірусом папіломи людини. У той же час вакцинація в пізнішому віці не протипоказана - жінкам вводиться три дози вакцини замість двох, як у випадку з дівчатками, а попередній аналіз на ВПЛ не є обов'язковим. Схеми вакцинації такі:

- Дівчаткам від дев'яти до 13 років вводиться дві дози з інтервалом шість місяців;
– дівчатам віком від 14 років та жінкам до 45 років вводять три дози за схемою 0 – 2 – 6, тобто другу дозу через два місяці після першої, а третю – через шість місяців.

Де зараз є вакцина у регіоні

В Одесі вакцина гардасил доступна дітям у дитячих поліклініках №1, 5 та 6, а дорослим та дітям – у центрах первинної медико-санітарної допомоги № 2, 3 та 4.

У районах Одеської області вакцина поки що є в Березівському, Іванівському, Новокальчевському, Саратському, Татарбунарському, Тузловському, Тарутинському, Ізмаїльському, Кілійському, Візирському, Южненському, Балтському, Кодимському, Окнянському, Савранському, Великомихайлівському, Запшанському та Запшанському. І доступна для вакцинації як дітей, так і дорослих.

Вакцинація дівчат і жінок від ВПЛ – це насамперед профілактика раку шийки матки, грізного захворювання з високим відсотком летальності та інвалідизації. Тому подбайте про себе та своїх дітей – виберіть заклад, де є вакцина, запишіться на щеплення та провакцинуйтеся якнайшвидше. Кількість цих вакцин у регіоні обмежена.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах