Одеський суд зобов'язав любителя Росії прочитати 10 томів Михайла Грушевського

Одеський суд зобов'язав шанувальника Росії прочитати 10 томів Михайла Грушевського.

Одеський суд зобов'язав шанувальника Росії прочитати 10 томів Михайла Грушевського. Фото: smr.gov.ua

Події
18 липня 2022 10:17

Приморський районний суд Одеси засудив любителя Росії до чотирьох років із дворічним випробувальним терміном та зобов'язав його прочитати 10-томну монографію Михайла Грушевського "Історія України-Русі" за антиукраїнську пропаганду в соцмережі "Однокласники". Про це повідомляє Vgorode із посиланням на реєстр судових рішень.

Так, з 30 березня до 19 травня 2022 року обвинувачений закликав до повалення конституційного ладу.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Він писав про те, що "Харків, Маріуполь, Суми, Дніпропетровськ та інші міста збудовані російськими царями та князями", що весь південь і схід України - це вигадана "Новоросія, де живуть російські люди", тому їм потрібно брати зброю в руках і боротися за свою "свободу" від київської влади та за приєднання до Росії.

Все це супроводжувалося зображенням карти України, де Одеська, Миколаївська, Херсонська, Донецька, Луганська, Запорізька, Дніпропетровська, Харківська області та Крим візуально ставляться до РФ.

Чоловік визнав себе винним і "щиро покаявся". Оскільки він не мав обтяжливих обставин, суд пом'якшив покарання.

Суддя Денис Донцов визнав обвинуваченого винним за частиною другою статті 109 КК (Публічні заклики до насильницької зміни або повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій) та частини першої статті 110 ККУ (навмисні дії з метою зміни меж території або державного кордону України з порушенням порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики або розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій).

Зауважимо, що йдеться про підручник з історії України авторства Михайла Грушевського, вченого та державного діяча, Голову Центральної Ради УНР (1917-1918 роки). Це 10-томна монографія "Історія України-Русі" містить виклад історії нашої країни з найдавніших часів до другої половини 17 століття. Михайло Сергійович писав роботу протягом 1895-1933 років.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах