Острову Зміїний на Одещині закликають надати охоронний статус

Острову Зміїний на Одещині закликають надати охоронний статус.

Острову Зміїний на Одещині закликають надати охоронний статус. Фото: Maxar Technologies

Події
21 липня 2022 17:24

Захисники природи закликають надати Острову Зміїному на Одещині охоронний статус. Про це повідомляє Vgorode із посиланням на "Українську Природоохоронну Групу - UNCG" у Facebook.

Острів є домом для сотень рідкісних та червонокнижних видів тварин та рослин. Більшість площі Зміїного вигоріло та отримало потужні ракетні удари.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Природа острова сильно постраждала, а значить, видові списки для багатьох груп, що зустрічалися на острові раніше, з 2022 року будуть значно меншими. Також фахівці закликають створити на Одещині нові території природно-заповідного фонду, у тому числі в тих небагатьох місцях, де збережено екосистеми, близькі до постраждалих на Зміїному: скелі та степи.

"До розробки пропозицій створення нових територій природно-заповідного фонду в Одеській області запрошуємо вчених та активістів громадських організацій", – зазначили в UNCG.

Що за природа на Зміїному

Частина острова та акваторії мають статус загальнозоологічного заказника загальнодержавного значення з 1998 року. До його складу увійшла частина острова з прилеглою 500-метровою акваторією Чорного моря загальною площею 232 га. На території острова вчені-біологи знайшли 197 видів квіткових рослин, 71 вид лишайників, 241 птах, два види рептилій, три види амфібій та понад 300 видів безхребетних. Близько 70 видів занесли до Червоної книги України. В окремі роки на острові помічено до 45% видів перелітної орнітофауни України та сусідніх країн Східної Європи. У морській акваторії поряд з островом зустрічається 58 видів риб (з яких 12 видів червонокнижних), три види дельфінів та шість видів крабів, чотири з яких теж із Червоної книги. Протягом багатьох років на території острова діяла науково-дослідна станція, де проходили практику студенти-біологи. Про острові написано не одну сотню біологічних праць та книг.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах