Сезон кліщів в Одесі: куди звертатися при укусі

Сезон кліщів в Одесі: куди звертатися за укусу. Фото: vilne.org.ua

Сезон кліщів в Одесі: куди звертатися за укусу. Фото: vilne.org.ua

Події
24 квiтня 2023 11:31

З кінця березня в Одесі розпочинається сезон активності кліщів. Перша хвиля посідає травень-червень, а друга на кінець серпня. У деяких випадках укуси бувають у листопаді. Vgorode розібрався куди звертатися одеситам при укусах кліщів.

Зазначимо, що на Одещині переважають кліщі-переносники хвороби Лайма (бореліозу), тому при зверненні пацієнта за медичною допомогою медики насамперед підозрюють саме його.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Загалом у лабораторному центрі одеситам рекомендують обмежити прогулянки у зелених зонах парків, лісопосадках, не забувати користуватися репелентами (захисні речовини від комах) та захисним одягом. Але, звичайно, в теплу пору року, тим більше під час карантину, гуляти хочеться.

Як уникнути зустрічі з комахами:

– При поїздці в ліс, на пікнік одяг має бути світлим, з довгими, щільно прилеглими до зап'ястя рукавами та довгими штанинами. Штани краще заправити у взуття. Обов'язково надягніть головний убір;

– Обробіть одяг відлякуючим кліщів репелентом;

– Пересуваючись лісом, намагайтеся триматися середини стежки, остерігайтеся високої трави та чагарника. Для відпочинку краще вибирати сухі соснові ліси із піщаним ґрунтом, ділянки без трави;

- Кожні дві години і відразу після виходу з лісу проводите огляди з метою зняття з одягу або тіла комах і кліщів, що повзають;

– Після повернення додому роздягатися потрібно в коридорі, ретельно витрусіть одяг та ще раз огляньте тіла всіх учасників походу на природу.

Якщо кліщ вже вкусив


Якщо ви виявили кліща на тілі, його потрібно видалити. Якщо ви знаходитесь у місті – зверніться до хірургічного кабінету поліклініки. Якщо ви знаходитесь далеко від медзакладу, то видалити кліща можна за допомогою бавовняної нитки, стерильної голки від одноразового шприца. Обережно потягуйте тіло кліща вправо та вліво, намагаючись при цьому звільнити хоботок. Якщо хоботок все ж таки залишився в ранці, видаліть його, як скалку. Ранку змастіть йодом або спиртом і постарайтеся якнайшвидше потрапити до лікаря.

У жодному разі не слід роздавлювати кліщів, при роздавленні можна заразитися, особливо якщо на руках є садна. При випадковому роздавленні кліща необхідно негайно вимити руки з милом.

Тіло кліща або його фрагменти покладіть в посуд, що щільно закривається, в який попередньо помістіть трохи змочену водою серветку, і передайте його в вірусологічну лабораторію.

Куди нести кліща

В Одесі кліщів для діагностики слід приносити до вірусологічної лабораторії лабораторного центру на Старосінній площі, 33 (телефони: (048) 725-22-10, (048) 725-22-65). Результати досліджень готують повільно. Та й загалом сьогодні, за словами одеських медиків, здавання кліщів на аналіз не таке важливе. Лікар спостерігає пацієнта насамперед. Тому насамперед слід спостерігати за своїм станом та звернутися за консультацією до інфекціоніста.

Там же можна здати аналіз крові на антитіла до інфекцій, переносниками яких є кліщі (кліщовий енцефаліт, іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), туляремії та інші). При цьому кров можна здати не раніше, ніж через два з половиною тижні після укусу.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах