Сіль, цукор, оцет та сода: чи є дефіцит продуктів в Одеській області

Сіль, цукор, оцет та сода: чи є дефіцит продуктів на Одещині.

Сіль, цукор, оцет та сода: чи є дефіцит продуктів на Одещині. Фото: pixabay.com

Події
15 червня 2022 10:58

Через війну на Одещині спостерігається ажіотажний попит на сіль, цукор, а також на оцет їдальні та харчову соду, що призводить до зростання цін. Проте насправді ці продукти над дефіциті. Про це повідомляє Vgorode із посиланням на Одеську ОВА.

За словами заступника начальника Одеської ОВ Дмитра Радулова, нині штучно створений ажіотаж на сіль пояснюється зупинкою роботи одного з найбільших підприємств із солевидобутку в Європі – "Артемсолі", яке зараз простоює через постійні обстріли окупантів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Проблема вирішена у повному обсязі за рахунок імпорту солі з Туреччини, Румунії, Польщі та Німеччини. Дефіцит, який може виникати в окремих випадках, обумовлений лише попитом", – пояснив Дмитро Радулов.

Щодо ситуації з цукром – за даними експертів зараз на ринку його на 40% більше, ніж минулого року, а споживачів, на жаль, на 15% менше, за рахунок того, що населення частково виїхало з країни.

"Для дефіциту цього товару немає підстав, виробленого у 2021/2022 маркетинговому році цукру вистачить, щоб перекрити потребу України у цьому продукті у повному обсязі. Проте через ажіотажний попит деякі торгові мережі області запровадили обмеження на реалізацію товарів – не більше 5 кг цукру в «одні руки», а солі – не більше ніж дві одиниці», – каже заступник начальника Одеської ОВА.

За словами Дмитра Радулова, дефіциту оцту у регіоні зараз також немає. Вся продукція регулярно надходить у точки збуту.

"Може змінюватися тільки ціна, адже вона залежить від логістичної складової. В даний час виробництво оцту працює безперебійно. Проблем із поставками сировини (оцтової кислоти) немає. Штучна нестача цього продукту в деяких торгових мережах пов'язана із загальним ажіотажем на соціальні товари, який запустив знову ж штучний дефіцит солі. Продаж оцту зріс утричі. Постачальники збільшили обсяги виробництва та відвантажень – ситуація вже стабілізувалася", – зазначає Радулов.

Щодо харчової соди – вона в Україні не виробляється і останніми роками імпортувалася на 100%. Вона в достатній кількості є в Туреччині та законтрактована для забезпечення попиту. В даний час у мережах "Копійка", "Таврія", "АТБ", "Сільпо" та інших магазинах Одеської області ці товари є в наявності та законтрактовані у необхідній кількості.

"Тому звертаємось до одеситів з проханням не створювати ажіотажний попит та не сприяти ворогові!", – закликали мешканців області в обласній адміністрації.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах