Україна, Туреччина та ООН уклали угоду про вивезення зерна з портів Одеської області: що це означає

Україна, Туреччина та ООН уклали угоду про вивезення зерна з портів Одеської області: що це означає.

Україна, Туреччина та ООН уклали угоду про вивезення зерна з портів Одеської області: що це означає. Фото: unn.com.ua

Події
22 липня 2022 21:08

Сьогодні, 22 липня, у Стамбулі міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, міністр оборони Туреччини Хулусі Акар та Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш підписали "Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів". Про це повідомляє Vgorode із посиланням на Міністерство інфраструктури України.

Так, для вивезення зерна відкриють порти Одеса, Південний та Чорноморськ. Дзеркальну угоду з представниками Туреччини та ООН також підписав міністр оборони Росії Сергій Шойгу.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Відео: t.me/audiounn

Згідно з домовленістю, повноцінний рух суден "зерновим коридором" може початися за кілька тижнів. Розміновувати порти для вивезення продовольства не будуть. Рух суден організують безпечними фарватерами. Спостерігатиме за виходом суден з України координаційний центр, який створять у Стамбулі. До складу цього центру увійдуть представники РФ, України та Туреччини.

У Міністерстві інфраструктури зазначили, що підписання такого документа на українських умовах стало можливим виключно завдяки ЗСУ, успіхи яких дозволили відстояти ключові для України умови, тобто зберегти повний контроль за територіальними водами Південно-Західного регіону Чорного моря. Також у відомстві наголосили, що експорт понад 20 тонн зерна, яке зберігається на складах з минулого року, та нового врожаю стане величезною підтримкою для української економіки.

Як зазначив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, угода про експорт продуктів харчування з України допоможе уникнути катастрофи із нестачею продовольства для мільйонів людей у всьому світі.

Домовленість діятиме протягом 120 днів, проте надалі її можуть продовжити.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах