В одеському радіоефірі помітили російські державні радіостанції: що це було

В одеському радіоефірі зауважили російські державні радіостанції: що це було.

В одеському радіоефірі зауважили російські державні радіостанції: що це було. Фото: mediasat.info

Події
10 серпня 2022 10:29

У вівторок, 9 серпня, в одеському ефірі виявили мовлення російської радіостанції. Про це повідомляє "Думська".

Так, з автомобільних приймачів на частоті 105.9 МГц деякий час можна було чути передачу російської федеральної державної радіостанції "Вісті ФМ" - тієї самої, на якій веде свої передачі пропагандист Володимир Соловйов.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Враховуючи, що радіохвилі в УКХ-діапазоні поширюються на відстань у кілька десятків кілометрів, у деяких це викликало настороженість і навіть підозру.

Як виявилося, зрідка в атмосфері Землі виникають цікаві явища, внаслідок яких радіо- та телевізійні передачі у ФМ-діапазоні можна приймати за сотні та тисячі кілометрів.

Що це було

Тут виявив себе інший феномен - тропосферне проходження радіохвиль, або "Тропо", як це називають радіоаматори.

"Тропо" залежить від розподілу температур на різних висотах і з'являється за певних погодних умов – підвищеного тиску повітря (тобто безхмарної погоди) та невеликого вітру. У таких випадках на висотах близько кілометра з'являються шари повітря з різною температурою та вологістю, які не перемішуються один з одним. Через різну діелектричну проникність повітря на межах цих шарів радіохвилі можуть відбиватися від них і завдяки цьому передаватися на великі відстані.

Іноді в таких шарах формуються своєрідні "канали", якими ультракороткі радіохвилі (у тому числі ФМ-діапазону), немов лазерний промінь світловодом, поширюються на сотні і навіть тисячі кілометрів.

Федеральна радіостанція "Вісті ФМ" мовить на частоті 105.9 ФМ лише в одному російському місті - Білгороді. Над усією територією України від Білгорода до Одеси погода зараз однакова: трохи підвищений тиск, невеликий вітер, приблизно одна температура повітря. Очевидно, сигнали саме з цього російського міста завдяки тропосферному поширенню пройшли 600 кілометрів і почули в Одесі.

Далеке тропосферне проходження - досить рідкісне явище, характерне саме для серпневої погоди.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах