Заспіваємо про улюблене місто: які є пісні про Одесу українською

Заспіваємо про улюблене місто: які є відомі пісні про Одесу українською мовою. || Фото ілюстративне: odessa-future.com.ua

Про Одесу написано понад тисячу пісень, але більшість відомих із них російською мовою і, зізнаємося, часто на бандитську тему. Усе це популязувалося багато років. Але про наше улюблене місто співають і українською мовою, причому від самого початку. Як розповідається в книзі "Минуле і сьогодення Одеси" (1894 року), була пісенька, яку співали роботяги:

"Насіяли, нагоряли –
Нікому збирати,
Пішли наші чумаченьки
У Гадес гуляти". (Так спочатку народ називав Одесу після перейменування міста з Хаджибея - Авт.).

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Нині ж пісень українською мовою про Одесу побільшало. Про найвідоміших із них читайте у нашому огляді.

"Край Чорного моря"

Відому пісню на слова Семена Кірсанова та музику Модеста Табачникова переклали та готують її як новий гімн міста замість "Пісні про Одесу" з оперети "Біла акація". Аварія перекладу українською мовою письменника Сергія Осоки. Її слова трохи змінили, але не кардинально.

Автор перекладу зазначає, що Одеса завжди була для нього особливою. Коли йому запропонували перекласти безсмертний текст, він не сумнівався. Хоча й розумів, наскільки це важко та відповідально – мати справу з легендарною.

Зазначимо, що перший варіант пісні "У Чорного моря" написали 1951 року спеціально для Леоніда Утьосова. Вона неодноразово використовувалася у телесеріалах, фільмах та телепередачах. А у 2011 році початковий проект Статуту міста Одеси пропонував "У Чорного моря" як гімн міста, але згодом, на пропозицію "Всесвітнього клубу одеситів", гімном стала "Пісня про Одесу".

"На Чорному морі"

Влітку 2022 року легендарний український гурт із Луцька "Фіолет" записав цю пісню, вже у воєнний час. Але вона не про війну, хоча вона там і згадується побічно.

"Варте місто, де живуть наші серця. І ми стоїмо з ним. Болить. Дуже болить. Але стоїмо. І віримо, що попереду на нас чекають у рази найкращі моменти вже в мирній Одесі", – так підписав її на "ютубі" автор слів та музики (спільно з Олександр Форсюк – Авт.) Сергій Мартинюк.

"Одеса"




Ще одна пісня вищезгаданого гурту "Фіолет", але записана у 2016 році. Вона дуже романтична і зараз просякнута ностальгією за юністю та мирним часом.

"Не всі цього літа встигли потрапити на море, комусь його було мало, хто пережив найщасливіші миті біля хвиль, а деякі просто обожнюють Одесу", – так підписали її автори.

"Їду до Одеси"

Виконавець Володимир Дорош заспівав цю пісню у дусі ретро італійської естради у 2021 році. Вона припадає до душі всім, хто любить відпочивати та проводити відпустку біля моря. А зараз позиція ще звучить по-новому для тих, хто повертається з війни в наше місто.

До роботи над піснею залучили італійського композитора Робеато Руссо. Руссо – легенду жанру "італо-диско", номінантів на премію Grammy Awards Latino, автора численних хітів для зірок першої величини, таких як Pet Shop Boys, Gazebo та багатьох інших.

Володимир Дорош розповів, що, записуючи "Їду в Одесу", він хотів підняти дух, пом'якшити серце України під час карантину.

«Смуга неприємностей та труднощів рано чи пізно закінчується, а відпочинок в Одесі – це святе! Мені хотілося зафіксувати те фірмове одеське "очікування дива", коли пірнаєш у теплу воду або навіть тільки їдеш до моря, але всі турботи вже кудись зникають. Душу наповнюють спокій та гармонія», – коментував пісню Дорош.

"А що"

Відомий український співак та композитор Monatik (Дмитро Монатик – авт.) у пісні "А що", випущену у травні 2024 року, висловив свою любов до Одеси. Зокрема там згадується фраза: "я - твоє Чорне море, ти - моя Одеса". Судячи з коментарів, люди сприйняли пісню добре. Хтось навіть назвав її хітом минулого літа.

Зазначимо, що відеоряд у кліп створила відома одеситка, близька подруга співака та номінантка на Grammy Таня Муїньо.

До речі, це вже не вперше, коли цей виконавець пов'язує свої пісні з Одесою. Раніше він зняв кліп на пісню "Про чарівну" у приміщенні одеської Укрпошти.

Одеса-мама

Так, у нас виявляється їсти україномовний кавер на популярний танцювальний хіт Makhno Project з 2010 року. Був час коли цей трек грав в Аркадії щоліта щонайменше тричі на день!

Кавер українською мовою з дещо зміненим текстом виконує гурт "ХЕДШОТ | HEADSHOT", який записав його у 2023 році. Вийшло сучасно і не соромно включитиме її в будь-якому клубі.

"Моя Одеса"

Цю пісню виконує народний артист України Микола Свидюк, який мешкає у нашому місті. Музику написав сам Свидюк, а слова Олексій Кононенко. У пісні згадується Привоз, наші платани, говірка, дворики, море, люди і звичайно ж гумор.

До слова, Свидюк присвячує пісні Одесі ругулярно. У його репертуарі можна знайти "Одеса, ти – щастя моє", "Вечори біля моря", "Мелодія для одеситки" та багато іншого. Загалом, нічим не гірше будь-якої іншої міської лірики для посиденьок з мамою та бабусею. І без бандитського флера!

Оперний

Пісня написана 2023 року лідером групи "Пожежний кран" Дмитром Олешком у стилі акустичного року. Вона про нашу спільну мрію – світ в Одесі.

Також гурт має й інші пісні про Одесу, але російською мовою. Наприклад "На Одеському рейді", а також "Кіра" (пам'яті тримісячної дівчинки, яка загинула в Одесі від ракетного удару в ЖК "Тірас", – Авт.).

 

Последние новости