Отримай відповідь: наскільки Одеська область готова до опалювального сезону

Отримай відповідь: наскільки Одеська область готова до опалювального сезону.

Отримай відповідь: наскільки Одеська область готова до опалювального сезону. Фото ілюстративне: gordonua.com

Комуналка
14 вересня 2023 18:28

Соціальна сфера та житлово-комунальне господарство Одеської області на 94% готові до опалювального сезону. Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Одеса розповів заступник директора Департаменту систем життєзабезпечення Одеської обласної військової адміністрації Володимир Карпич.

На даний момент роботи з підготовки продовжуються за графіком.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

"Вже проведені ремонтні роботи на 1 191 котельнях, підготовлено 1 797 кілометрів тепломереж, 7 992 багатоквартирних житлових будинків. Роботи виконуються за графіком, проблемних питань з технічної підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери немає. До 1 жовтня 2023 року об’єкти життєзабезпечення мають бути готові до опалювального сезону на 100%", – зазначив чиновник.

Показово, що 17% кількості всіх котелень в області, тобто 221 котельня, відмовилися від природного газу і перейшли на альтернативні джерела палива. До початку опалювального сезону планується завершити роботи з адаптації ще 13 альтернативних котелень.

На даний момент 85 об'єктів критичної інфраструктури, з яких 75% – водоканали та 95% – об'єкти теплоенергетики, забезпечені генераторами.

За словами Володимира Карпича, у разі перебоїв із електропостачанням генератори забезпечать безперебійну роботу котелень і водонасосних станцій. Водночас не на всіх об'єктах, на жаль, можна поставити генератор, і не завжди на підприємствах є кваліфіковані енергетики, які можуть обслуговувати цю техніку.

Одеська область отримує генератори від іноземних партнерів, крім того, закупівлею таких приладів займаються органи місцевого самоврядування.

25 серпня на Одещині відбулися практичні тренування на 55 об'єктах критичної інфраструктури та соціальної сфери. На 31 об'єктах зауважень у контролерів не було, а на інших виявили порушення. Так, на дев'яти – генератори були підключені з порушенням вимог правил приєднання та техніки безпеки, на 12 – був відсутній п'ятидобовий запас палива, а на трьох об'єктах генератори або були відсутні взагалі, або не були готові до роботи.

Нагадаємо, на думку директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, з усіх міст України Одеса та Київ мають найбільші ризики під час опалювального сезону. Це пов'язано з тим, що енергетичні регіони цих міст дуже енергоємні та абсолютно дефіцитні.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах