Одеса, яку ти не знаєш: де знаходився "Сквер чотирьох повішених"

Одеса, яку ти не знаєш: де знаходився "Сквер чотирьох повішених".

Одеса, яку ти не знаєш: де знаходився "Сквер чотирьох повішених". На фото Ярморочна площа з висоти 1941 року

Суспільство
29 лютого 13:31

"Сквер чотирьох повішених" – дуже моторошна назва, яка колись була абсолютно повсякденною для Одеси. Так назвався у роки до Другої Світової війни сквер на Ярмарковій площі. Vgorode дізнався, чому сквер назвали саме так і готовий поділитися цією історією.

Йдеться про місцевість від Балтської дороги вулицею Чорноморського козацтва до вулиці Сьомої Пересипської.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Причому такою моторошною назвою удостоїли не лише сам сквер, а й розташовані на цій же площі клуб та бібліотеку. Про те, що назва справді існувала, розповідають не лише місцеві жителі, збереглися й документальні підтвердження. Наприклад, назва згадується в тексті наукової статті.

Показники ступеня чистоти повітря Одеси за методом Показники ступеня чистоти повітря Одеси за методом

Історія назви пов'язана із темою громадянської війни. Під час неї білогвардійці повісили на Ярмарковій площі чотирьох "червоних" підпільників, упійманих під час розклеювання агітаційних листівок саме на цьому місці. З приходом Радянської влади вулиці нерідко називали на честь якихось героїчно загиблих більшовицьких діячів. Але тут дали "загальну назву". Якийсь час у сквері навіть стояв чорний пам'ятник "Чотиром повішеним".

Вулиця Чорноморського козацтва (Московська) до 1919 року.Вулиця Чорноморського козацтва (Московська) до 1919 року. Фото: viknaodessa.od.ua



Своїми дитячими спогадами про сквер поділився Ярослав Володимирович Подоляк у своїй монографії "Мій Пересип".

«Дідусь мені пояснив, що у дні революції контррозвідка білих на Ярмарковій площі повісила чотирьох євреїв-більшовиків. У 30-х роках намагалися увічнити ці жертви та перейменувати Ярмаркову площу на Площу чотирьох повішених, але населення виступило проти такого рішення. Тоді поряд із Поплавським двором збудували клуб імені "Чотирьох повішених".

Не знаючи, хто це такі і за що їх повісили, ми намагалися не дивитись на цей пам'ятник і навіть боялися ходити до клубу, де були "чотири повішені". У другому класі я таки вирішив подивитися, що являє собою цей клуб і попрямував до читального залу. Красива жінка запросила мене увійти та запропонувала вибрати будь-яку книгу для читання. Першою книгою, яку я з цікавістю читав, була знаменита Єнеїда Котляревського», – розповів він.

Вулиця Чорноморського козацтва (Московська) до 1919 року.Вулиця Чорноморського козацтва (Московська) до 1919 року. Фото: viknaodessa.od.ua

Під час окупації пам'ятник "Чотиром повішеним" було зруйновано, клуб закрито. Після закінчення війни районна влада вирішила відновити у сквері пам'ятник, але жінки Ярмаркової площі вмовили адміністрацію перепоховати на це місце тіло радянського льотчика – лейтенанта Михайла Максимовича Плохого.

Пам'ятник лейтенанту Михайлу Максимовичу Плохому, де раніше розташовувався Пам'ятник чотирьох повішених.Пам'ятник лейтенанту Михайлу Максимовичу Плохому, де раніше розташовувався Пам'ятник чотирьох повішених. Фото: uc.od.ua



До речі, історія з льотчиком теж цікава. Коли він загинув достеменно невідомо. Є версія, що його збили над Одесою наприкінці березня 1944 року, після чого самі ж німці поховали його з почестями як шановного ворога у вищезгаданому сквері. Але на пам'ятнику стоїть дата 9 квітня 1944 року і є припущення, що поховали лечика місцеві жителі. Як саме він загинув, теж загадка. Є свідчення очевидців про те, що він сам вистрибнув у море за допомогою парашута. Також є інформація, що тіло героя знайшли на березі. 1949 року на місці могили з'явився пам'ятник. Його спорудили одесити, які мешкають на Ярмарковій площі. Пізніше були спроби перепоховати героя спочатку на Другий цвинтар, а потім на Алею Слави. Проте жителі Пересипу виступили прототивом і навіть організували цілодобову охорону пам'ятника.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах