Готель, театр, в'язниця та СПА: історія будинку у провулку Чайковського

Театральний провулок у 1870-х роках зроблено з боку Катерининської з перспективою на Міську Думу. Зліва будинок Шорштейна (№ 14) та готель Північна (№ 12)

Театральний провулок у 1870-х роках зроблено з боку Катерининської з перспективою на Міську Думу. Зліва будинок Шорштейна (№ 14) та готель Північна (№ 12)

Суспільство
12 березня 08:57

В Одесі кожен будинок – це частина історії міста. Але сьогодні ми поговоримо про один із найяскравіших із них – про той, що у провулку Чайковського, 12. Будівля є пам'яткою історії місцевого значення. Тут був готель, ресторан, театр і навіть в'язниця.

Все почалося з того, що в 1870 тут розташувався готель "Північний". У перші роки він іменувався на французький манер – "Готель дю Норд".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Жетон (металева бона) готелю Жетон (металева бона) готелю


«Знову відкритий готель "Готель дю Норд", – повідомляли путівники на початку 1870-х років, – розміщується в найкращій частині міста, проти театру.., і поблизу Приморського бульвару».

У "Путівнику по Одесі Г. Москвича" за 1909 рік про готелі читаємо: "Північна" в Театральному провулку і в півкварталі від Миколаївського бульвару. Понад 60 номерів, ціною від 1 руб. 50 коп. та дорожче. Ресторан з кафе-шантаном. Є садок з відкритою сценою, де влітку даються кафе-шантанні вистави».

Театральна вулиця, готель Театральна вулиця, готель

«Безкоштовно морські купання у своїх купальнях "Північного готелю". №№ у готелі від 75 к. та дорожче. Електричне освітлення, ванни, два сади, першокласний ресторан та інше. Одеса. Оголошення № 2639-1», – йдеться у вечірньому додатку до газети "Одеські Новини" за 1901 рік.

У цьому будинку в липні 1889 жив російський письменник Антон Павлович Чехов. У будинку жив і помер 3 січня 1871 великий вітчизняний педагог Костянтин Дмитрович Ушинський. 1892 року – український композитор Микола Віталійович Лисенко також відвідував будівлю. Російський композитор Чайковський Петро Ілліч жив і працював у цьому будинку 1893 року. Тоді він називався Театральним, але його перейменували на честь вищезгаданого композитора лише 1953 року.

У 1918 році готель "Північний" під час австро-німецької окупації міста використовувався як в'язниця.

А за радянських часів тут розташовувалися комуни.

Провулок Чайковського, 1.Провулок Чайковського, 1. Фото: oksana13.blogspot.com

Ми стверджували, що П. І. Чайковський проживав саме на моїй половині, але не замислювалися над тим, хто міг там жити, коли цей будинок був перетворений на в'язницю (на деякий період). Ми завжди були в центрі кінематографічних подій Одеси (зйомки багатьох фільмів велися і у нас на подвір'ї та в нашому районі), та й не тільки кінематографічних", – розповіла у своєму блозі одеситка Оксана.

В даний час колишня будівля готелю "Північна" - це звичайний житловий будинок з адміністративними приміщеннями. Але місцеві старожилі пам'ятають увесь колорит, який вирував там багато років.

Ресторан та театр

Респектабельний готель користувався широкою популярністю завдяки, як казали, "розважальному елементу", тобто фешенебельному кафешантану. Спочатку для вечірніх розважальних програм використовували стару залу готельного ресторану, але у 1912-1913 роках при готелі збудували ресторан "Вар'єте". Його архітектором Юрій Мелетійович Дмитренко. По суті, це був комплекс: готель "Північний" у будинку №12 та однойменний театр-вар'єте на подвір'ї.

Будівля "Північного" театру була з величезною залою, просторою сценою та двадцятьма вісьма закритими ложами, з'єднаними галереєю зі старою будівлею готелю.

Репертуар вар'єте був вишуканим, страви вищої кухні, публіка важлива. Місце поміщав Сергій Уточкін – слава та легенда Одеси, а також письменник Олександр Купрін, поет Костянтин Бальмон та багато інших. 1924 року тут виступав російський поет Володимир Маяковський. Мабуть, це був богемний заклад Одеси свого часу. Тут відпочивали оперні співаки та режисери, декоратори-художники, літератори.

Після революції 1917 року тут організували театр стрілецької дивізії, а 1921 року відкрили "Театр Політсекретаріату Чорноморського червоного флоту", де влаштовували мітинги, концерти для моряків, "Усні випуски" газети "Моряк" за участю одеських літераторів. Саме тут танцювала знаменита Айседора Дункан.

Пізніше у приміщенні колишнього "Північного театру" був Клуб міліції, знаменитий ТРАМ – театр робітничої молоді, театр Музкомедії.

Провулок Чайковського, 12.Провулок Чайковського, 12. Фото: viknaodessa.od.ua

1931 року в цій будівлі відкрився Театр Юного Глядача (ТЮЗ), який працював тут до переїзду на Грецьку вулицю 1983 року в стару будівлю театру оперети. 

Театр юного глядача у провулку Чайковського, 12.Театр юного глядача у провулку Чайковського, 12. Фото у книзі

У 1941–1944 роках під час окупації Одеси за цією адресою також розміщувався дитячий театр.

Нині у будівлі перебувають організації. І тут досить несподівано, але працює СПА вже багато років. Величний зал з театральними колонами та басейном у нинішньому приміщенні фітнес-клубу виглядає дуже екзотично. Втім, це все одно дуже гарно. І можна уявити наскільки було вражаюче свого часу відвідати тут виставу.

Спа-центр Спа-центр

Спа-центр Спа-центр

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах