Нестрашна війна та обстріли: 10 причин чому люди переїжджають до Одеси

Нестрашна війна та обстріли: 10 причин чому люди переїжджають до Одеси.

Нестрашна війна та обстріли: 10 причин чому люди переїжджають до Одеси. Фото: istend.com.ua

Суспільство
10 квiтня 15:35

Дуже часто, коли люди хоч раз у житті бачать Одесу, прагнуть сюди переїхати. І, незважаючи на війну та обстріли, ця тенденція зберігається. Vgorode розповість про причини такого рішення людей та спробує пояснити це логічно.

Зазначимо, що в даному матеріалі ми не розповідатимемо про мінуси життя в нашому місті, хоча вони безумовно є. Втім, на бажання переїхати до міста біля Чорного моря вони не надто впливають.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Море

Море.Море. Фото: facebook.com/igor.belov.7587

Банально, але це перша причина, з якої люди прагнуть переїхати до Одеси. Усі ми любимо море. Також воно заспокоює, що особливо актуально під час важких часів. Влітку можна після роботи або у вихідні засмагати на пляжах. Та й що тут казати, взимку море та пляжі по-своєму гарні. Люди просто гуляють і дихають свіжим повітрям, попиваючи каву. Пішов дощ – йдеш у кафе і робиш усе те саме, але з видом на море.Безкоштовний релакс. А чого тільки вартий "Піаноранок" на світанку?

@igorindigor Море часу або часу море #година #igorindigor #Піаноморе #pianomore #Одеса #Україна ♬ оригінальний звук - Vlad



І хоча пляжі не надто безпечні, частину з них минулого року відкривали для купання. Приїжджало дуже багато народу – переважно з Києва та західних областей. Їхали, навіть коли висадили в повітря Каховську ГЕС і море було дуже брудне. Цього року, швидше за все, деякі пляжі також будуть доступні.



А нещодавно пляж "Ланжерон" потрапив до списку найкращих пляжів світу, посівши 27 місце.

М'який клімат

Лютий 2024 в Одесі.Лютий 2024 в Одесі. Фото: facebook.com/igor.belov.7587

Тепло та вищезгаданий доступ до моря 365 днів на рік, звичайно ж, – жирні плюси південного міста. Близькість до Чорного моря позитивно впливає на клімат цього міста. Він досить м'який, помірно-морський. А це означає, що зими тут м'які, рідко коли стовпчик термометра опускається нижче за нуль. Літо та осінь тут переважно сухі та жаркі – якраз, щоб сповна насолодитися морем. А люди прагнуть до тепла та сонця.

Одеса для спортсменів

Траса здоров'я.Траса здоров'я. Фото: kandinsky-residence.com.ua

Спорт біля моря також дуже популярний в Одесі. Тут багато бігунів, турнік-менів, велосипедистів, ролерів, скейтбордистів та зелених зон, де можна тренуватися. Зрештою є Траса здоров'я завдовжки у шість кілометрів. На ній розташовуються скеледром, дитячий мотузковий парк і, звичайно ж, тренувальний полігон для велосипедистів – розгінний майданчик, з якого починається система ґрунтових доріжок зі складними поворотами та неймовірними гірками.

Тому спортсмени часто переїжджають до Одеси, тут є де займатись.

Екологія

Море у Львові.Море у Львові. Фото: facebook.com/olga.bogdanova.395891

Одеса ідеальна для фанатів здорового способу життя. Тут краща екологічна ситуація, ніж у багатьох інших регіонах України за рахунок свіжого морського повітря, та овочі та фрукти, вирощені у нашому регіоні.

Цікаво, що нещодавно одеське повітря визнали одне з найчистіших в Україні за якістю. За даними ВООЗ, для безпечної життєдіяльності людини середньорічний рівень утримання часток не повинен перевищувати п'ять мікрограмів на кубометр повітря. В Одесі цей показник становить близько 20 одиниць, але у різних частинах міста коливається від восьми (на селищі Котовського) до 29 (в районі ринку "Сьомий кілометр"). У центрі міста він не перевищує 15, а біля моря помітно менше.

Бізнес та робота

Одесський коворкінг.Одесський коворкінг. Фото ілюстративне: impacthub.odessa.ua

Багато відомих стартапів розпочинають в Одесі, тут живуть талановиті люди ывідкриваються проекти, які допомагають молодим командам заявити про власний технологічний продукт на всю країну та принести користь суспільству. Переїзди до Одеси через бізнес не рідкість.

Професійному розвитку в Одесі сприяють великі конференції та безліч профільних заходів упродовж року. Звичайно, зараз їх менше через повномасштабну війну, проте вони все ще є.

Для професійного нетворкінгу є затишні хаби та коворкінги, де часто засідають одеські фрілансери. А можна взагалі працювати в офісі біля моря.

Роботу тут знайти можна завжди, вибір вакансій досить широкий. На це впливає як наявність АйТі-компаній, так і географічне розташування та туризм.

Своя атмосфера

В Одесі панує атмосфера розслабленості, на відміну швидкого Києва. Життя у мегаполісі багатьом вже порядком набридло – хочеться спокою та усамітнення. Одеса якнайкраще підходить для цього.

@lybov_lybyshkina
♬ Море - hajime.95



А про місцевий колорит можна говорити довго. Привіз, Старокінка, одеські дворики, старовинна архітектура, гумор, диваки на вулицях – весь цей місцевий фольклор знають далеко за межами України.

@natalia__odessa #odessa #Одеса #Одесские_дворики #Одесский_колорит #Одесские_мансы ♬ оригінальний звук - xdigma_admin


Житло

Одеса з висоти пташиного польоту у 2017 році.Одеса з висоти пташиного польоту у 2017 році. Фото Петра Обухова


Дешевим житло в Одесі звичайно не назвеш, але якщо порівнювати ціни зі столицею, воно однозначно доступніше. До того ж його можна знайти на будь-який смак та колір. Від "сталінки" за $100 на місяць до пентхауса за $10 000 і вище. В Одесі багато елітних селищ із приватними секторами, басейнами, охороною та красиво обладнаними пляжами.

Місто стрімко будується. Багато хто приїжджає, щоб купити квартиру в центрі Одеси для подальшої здачі в оренду. Постійний потік туристів дозволяє орендодавцям добре заробляти.

Активності

Пішохідний центр у Львові.Пішохідний центр у Львові. Фото: omr.gov.ua


Соціальне життя міста наповнене безліччю цікавих заходів. Відпочинок до душі знайдуть собі як екстраверти, і інтроверти; є чим зайнятися як шанувальникам спокійного відпочинку, так і активного способу життя.

Для мешканців міста відкрито майже 30 парків та скверів, понад 100 фітнес-клубів та тренажерних залів, безліч інших розваг, на кшталт аквапарків, рафтингу, дельфінарію. Також багато музеїв, виставок, театрів. Звичайно, вона атмосфера в Одесі не така як у Києві, вона більш камерна.

Компактність

Центр Одеси.Центр Одеси. Фото: unsplash.com


Одеса – це одне з найкомпактніших міст усієї Європи. І в якій частині міста б ви не жили, максимальний час у дорозі, з крайнього району до центру займе одну годину. Це максимум при найбільших пробках.

А сам центр міста настільки компактний, що приїжджаючи туди, люди переміщаються ним пішки. Це швидше, ніж на машині.

Заклади

Дерибасівська.Дерибасівська. Фото Vgorode

У багатьох людей, особливо не місцевих, Одеса асоціюється з їжею та завданнями. Не дарма. Кількість ресторанів, кафе та барів у нас зашкалює. Тут із ними не гірше, ніж у столиці чи Львові.

На початку війни в Одесі закрилися практично всі кафе та ресторани. Деякі їх так і не відкрилися, інші поступово відновили роботу. Зараз люди вже більш-менш пристосувалися до ситуації, місто почало жити своїм життям. І останнім часом досить часто почали відкриватися нові заклади, ніби й немає війни.

Ціни в закладах, до речі, значно нижчі, ніж у тому ж Києві. Середній чек на двох у хорошому ресторані $20-30. За цю суму ви почуватиметеся комфортно у 90% закладах Одеси.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах