Не любив наше місто і не писав про нього: розвінчуємо міфи, пов'язані з Пушкіном в Одесі

Не любило наше місто і не писало про нього: розвінчуємо міфи, пов'язані з Пушкіном в Одесі.

Не любило наше місто і не писало про нього: розвінчуємо міфи, пов'язані з Пушкіном в Одесі. Фото: grad.ua

Суспільство
02 жовтня 14:20

Кожен другий одесит ще нещодавно пов'язував наше місто з російським письменником Олександром Пушкіним, який 13 місяців жив та працював в Одесі. А як інакше? У місті просто все нагадувало про Пушкіна: два пам'ятники, музей, вулиця на честь поета... Але чи така важлива постать російського письменника для Одеси? Адже якщо запитати будь-якого городянина про те, що конкретно зробив ця людина для Одеси, щоб стояти прямо перед мерією, то відповідь буде, швидше за все, хиткою або просто неправдивою. Жив? Так, але не за власним бажанням. Згадав пильну Одесу у своєму романі у віршах "Євгенії Онєгін"? Так, не надто компліментарно. Чи працював тут? Так, однак, робив це без свого бажання.

Vgorode розповість про найголовніші міфи про Пушкіна в Одесі, в які, на жаль, ще вірять деякі городяни.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Пушкін жив в Одесі із задоволенням

Пушкін жив у Одесі із задоволенням.Пушкін жив у Одесі із задоволенням. Фото: odessitclub.org

Російського поета сюди заслали на 13 місяців у 1823-1824 роках, хоча життя Пушкіна в Одесі мало було схоже на заслання. Спочатку його планували відправити до Сибіру, але завдяки втручанню друзів він опинився на півдні. Попри це час, проведений в Одесі, був для нього покаранням.

Перший біограф Пушкіна, Анненков, зазначає:

"З перших місяців перебування поета в Одесі його існування стало відзначатись внутрішньою тривогою та похмурим невдоволенням, які могли призвести до сумних наслідків. Щоб уникнути цих почуттів, він ховався у своєму кабінеті, замикаючись на тижні та місяці".

До Молдавії, , де він провів три роки, поет ставився набагато тепліше.

"...Я ледве вмовив Інзова відпустити мене в Одесу – залишив свою Молдавію і приїхав до Європи... Але новий сум стиснув груди – мені стало шкода покинутих ланцюгів. У Кишиневі я провів кілька днів, відчуваючи невимовну тугу – і залишаючи його назавжди, зітхнув про Кишинев" (з листа до брата Лева Пушкіна).

У листопаді 1823 року він називає Одесу "прозаїчною", скаржиться на відсутність російських книг, а в січні 1824 року взагалі мріє звідси втекти.

Деякі пушкінознавці приписують одеському періоду вірш "До моря", де описується невдалий план втечі:

"Не вдалося навіки залишити

Мені нудний, нерухомий брег,

Тебе захопленням привітати

І по хребтах твоїм направити

Моя поетична втеча".

Після закінчення заслання більше Пушкін до Одеси ніколи не повертався.

Пушкін жив в Одесі на Пушкінській

Пам'ятник Олександру Пушкіну в Одесі.Пам'ятник Олександру Пушкіну в Одесі. Фото: Igor Samoiliuk/Shutterstock/Fotodom

В Одесі Пушкін жив спочатку в Hôtel du Nord у будинку Сікара на Італійській вулиці, яку пізніше і перейменували на Пушинську. Але там він провів лише два тижні! Більше часу поет прожив на Рішельєвській вулиці, на розі з Дерибасівською вулицею, у готелі "Рено". Нині її знесено.

При цьому музей поетові та ще один пам'ятник поставили Пушкіну саме на Італійській вулиці. Це ввело багатьох туристів в оману.

Пушкін працював в Одесі чиновником

Тут, звичайно, спірно. Так, поета спробували змусити працювати, чому він чинив активний опір. Зарплату він отримував, але називав її "пайком невільника" і завжди був у боргах. Адже зарплати одеського чиновника не вистачало на казино, театр та шампанське. Пушкін неодноразово подавав прохання на відставку.

"Ви вже дізналися, думаю, про моє прохання у відставку; з нетерпінням чекаю на вирішення своєї долі і з надією поглядаю на вашу північ" (з листа Пушкіна Тургенєву).

Михайло Воронцов бачив небажання поета працювати, тому хотів його провчити, відправивши на саранчу. Але поет не надав жодного звіту. Є легенда про скандальний пушкінський лист-звіт з рядками "Саранча летіла, летіла. Сіла, все з'їла і далі полетіла", про який розповів  Натан Ейдельман. Але оригіналу листа ніхто не бачив.

Саме після цього Пушкіна з Одеси знову заслали, цього разу до батьків до Михайлівського (Псковська губернія).

Проте, можна сміливо сказати, що в Одесі він писав свої твори. Це також робота.

Пушкін любив і прославляв наше місто, присвятивши йому свої вірші

Пушкін любив і славив наше місто, присвятивши йому свої вірші.Пушкін любив і славив наше місто, присвятивши йому свої вірші. Фото: odessitclub.org

Ні, не любив і не славив. Хоча в Одесі було прийнято стійко рахувати навпаки. У Пушкіна немає жодного ностальгічного чи позитивного рядка про Одесу, жодного вірша. Місто згадується лише в одному розділі "Євгенія Онєгіна", де наводяться лише деякі побутові деталі. І крім рядка "Я жив тоді в Одесі пильній" і "тут все Європою дихає, віє" НІЧОГО немає. Абсолютно.

При цьому, перебуваючи в Одесі, він писав кілька творів ("Євгеній Онєгін", "Бахчисарайський фонтан", "Цигани"). Але все це не про Одесу... Хоча місцевих легенд та колориту у нашому регіоні чимало, він його ніяк не надихнув.

Хіба що вищезгаданий "Сумний брег", який також згадувався і в "Євгенії Онєгіні". Все це говорить саме за себе.

Пам'ятник Пушкіну стоїть спиною до мерії

Пам'ятник Олександру Пушкіну в Одесі.Пам'ятник Олександру Пушкіну в Одесі. Фото: facebook.com/olenabalaba1

Невідомо хто перший сказав про те, що пам'ятник поетові встановлений спиною до міської думи, але це навіть згадувалося у путівниках радянських часів. Хоча на момент встановлення пам'ятника у будівлі, де зараз знаходиться міськрада, розташовувалася біржа. До речі, саме тому Думську площу нещодавно і перейменували на Біржову.

Одеса. Біржова площа та біржа. Гравюра Сосинського.Одеса. Біржова площа та біржа. Гравюра Сосинського. Фото: viknaodessa.od.ua

Таким чином міська Дума знаходилася на іншому боці бульвару, навпроти Потьомкінських сходів, біля пам'ятника Рішельє. Тобто спиною до Думи стояв якраз пам'ятник Дюку, а Пушкін розташовувався до Думи обличчям, а спиною до міської біржі, яка розташовувалась якраз у тій будівлі, де згодом розташувалася Одеська дума, Міськрада, Одеська мерія.

Міська влада не дала грошей на пам'ятник Пушкіну

Пам'ятник Олександру Пушкіну в Одесі.Пам'ятник Олександру Пушкіну в Одесі. Фото: oktv.ua

Також існує міф, начебто лише одесити зібрали гроші на пам'ятник і тому якраз пам'ятник і стоїть спиною до мерії. Але це не зовсем так. Ідея встановлення пам'ятника Пушкіну в Одесі з'явилася влітку 1880 року. Через рік почався збір пожертв на його будівництво, яке мало коштувати 5 тисяч рублів. Проте кошторис неодноразово збільшувався, і терміни робіт затягувалися. Відкриття відбулося 16 квітня 1889 року, а підсумкова вартість пам'ятника-фонтану склала 19 903 рублі 94 копійки. З цієї суми 9 тисяч виділила міська дума, 4174 рублі 57 копійок склали негрошові внески від організацій, а городяни зібрали 6729 рублів 37 копійок – третину від загальної суми. Населення Одеси на той момент перевищувало 200 тисяч людей.

Пушкінські дерева в Одесі

Платан Пушкіна у Львові.Платан Пушкіна у Львові. Фото: ecoethics.com.ua

В Одесі є кілька дерев, які асоціюються у пушкіністів із поетом. Наприклад, дуб на перетині Ланжеронівської та Пушкінської вулиць – це, за чутками, той самий, що згадується у відомій поемі "Лукомор'я". Також є платан, що росте поряд із пам'ятником Пушкіну, який, за легендою, посадив сам поет. За відомостями, що все більше довіряють, дерево висаджено приблизно в той же час, коли було поставлено пам'ятник.

Ще є тополя у дворі, де мешкала Амалія Різнич. Вважається, що поет заліз до неї у вікно через нього. Доказів цього, ясна річ, немає. Але такі легенди дуже люблять екскурсоводи.

Поки одесити та гості міста вірять у пушкінський міф і виступають проти знесення пам'ятників Пушкіну, у місті залишається російський маркер. Сьогодні людей, які вірять в імперський міф Одеси, поменшало, ніж раніше, проте вони залишилися. І ні, ми не пропонуємо "скасувати" Пушкіна або перестати його читати, забути "Євгенія Онєгіна". Просто подивіться на російського поета під іншим кутом, без ідеалізації, і поставте собі питання "чи правда, що Пушкін справді зробив щось суттєве для Одеси?"

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах