П'ять кораблів та 24 ракети: яка обстановка у Чорному морі і що вирішують із деблокадою порту Одеси

Кораблі у Чорному морі. Фото ілюстративне: facebook.com/sergey.bratchuk

Кораблі у Чорному морі. Фото ілюстративне: facebook.com/sergey.bratchuk

Події
06 червня 2022 17:54

В акваторії Чорного моря знаходиться п'ять кораблів Росії із можливим сумарним залпом до 34 крилатих ракет морського базування типу "Калібр". Про це повідомляє Vgorode із посиланням на спікера Міністерства оборони України Олександра Мотузяника.

До цього в Оперативному командуванні "Південь" повідомили, що корабельне угруповання ворожих сил продовжує блокаду судноплавства у північно-західній частині Чорного моря. У готовності до атак два ракетні кораблі та підводний човен, які споряджені 20 крилатими ракетами "Калібр".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Українські військові відкинули російський флот на 100 километров від берегів України.

Щоб відновити контроль над північно-західною частиною Чорного моря, росіяни змінюють тактику та розгортають у Криму та Херсонській області берегові ракетні комплекси "Бал" та "Бастіон". Також вони змушені залишити додаткові сили на острів Зміїний.

Що з блокадою судноплавства


Як повідомляє прес-служба Військово-морських сил Збройних сил України, зараз блокаду цивільного судноплавства біля морських берегів України проводять близько 30 кораблів та підводних човнів РФ. Вони вже вразили дев'ять цивільних судів. З обстріляних мирних кораблів один затонув, загинули двоє моряків.

При цьому, за заявою українських ВМС, міноборони Росії імітує організацію так званих гуманітарних коридорів нібито для виведення цивільних іноземних суден з українських портів.

Але флот країни-агресора не може бути гарантом безпеки. Адже її флот з перших днів повномасштабного вторгнення, порушуючи норми безпеки цивільного судноплавства та міжнародного гуманітарного права, робив обстріл іноземних цивільних судів.

Тим часом президент Володимир Зеленський заявив, що Туреччина може стати посередником у розблокуванні українських портів для вивезення зерна, але Україні потрібен коридор безпеки.

Найкращими гарантіями розмінування портів Зеленський назвав протикорабельні системи.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах