Особливості роботи системи повітряної тривоги в Одеській області: відповіді на запитання

Особливості роботи системи повітряної тривоги на Одещині: відповіді на запитання.

Особливості роботи системи повітряної тривоги на Одещині: відповіді на запитання. Фото: adm.dp.gov.ua

Події
27 червня 2022 09:15

В Одеській ОВА відповіли на найпопулярніші питання щодо роботи повітряної сирени. Про це повідомляє Vgorode із посиланням на спікера Одеської ОВА Сергія Братчука.

Зазначимо, що під час війни в країні немає жодних перевірок роботи сирен, тож ігнорувати сигнали про повітряну тривогу не можна.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

КОЛИ ЗВУЧИТЬ СИРЕНА У МІСТО?

Військові фіксують маршрут ракети та припускають, що в польоті вона може змінювати свій курс або пропадати з радарів. Наприклад, якщо ракета летить із Чорного моря до Вінниці, сирена спочатку включається в Одесі, потім у Миколаєві, Умані, Тульчині, Немирові та зрештою у Вінниці. А далі можуть бути Житомир та Луцьк.

У всіх містах, які будуть на шляху ракети, а може навіть ліворуч і праворуч від них включається повітряна тривога. Невідомо, куди впаде снаряд. Якщо ракета пролетіла до Одеси, то у нас вимикають повітряну тривогу. Ось так ланцюжком діє система оповіщення по всій країні.

ЯК ШВИДКО ПІСЛЯ ОГОЛОШЕННЯ АВІАЗАГРОЗИ НАСЕЛЕННЯ ОТРИМАЄ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ПОВІТРЯНУ ТРИВОГУ?

Між моментом фіксації загрози в небі та запуском сирени може проходити від кількох секунд до кількох хвилин. Для цього потрібно лише один телефонний дзвінок по спецзв'язку. Потім сирену в потрібних областях включають місцева влада.

КОЛИ ПОТРІБНО ЙТИ В УКРИТТЯ, ЯКЩО ПОЧУЛИ СИГНАЛ ПРО ПОВІТРЯНИЙ ЗАГРОЗ?

Відразу. Потрібно вимкнути світло, газ і воду, взяти документи, потрібні ліки, трохи продуктів, води та вирушити до найближчого бомбосховища, як тільки почули сирену.

ЧОМУ Іноді МІСТО БОМБЯТЬ, А СИРЕНУ ПЕРЕД ЦИМ НЕ ВКЛЮЧАЛИ?

На жаль, неможливо зафіксувати всі загрози, адже окупанти старанно намагаються приховати рух своєї авіації. Втім, переважну більшість повітряних цілей військові бачать.

ЧОМУ НЕ МОЖНА ВИЯВЛЯТИ ВСІ АВІЗАГРОЗИ?

Ракети дуже малопомітні та можуть змінювати свій курс. Якщо літак можна зафіксувати у небі, відрив ракет від них зафіксувати практично неможливо. А ось люди на землі можуть побачити ракету, тому що вона летить дуже низько та огинає рельєф місцевості. Тому її може не збити ППО.

ЧИ ДІЙСНО ЧЕРЕЗ ВСІХ ПОМЕЧАНИХ ВОРОЖНИХ ОБ'ЄКТІВ У НЕБІ ВКЛЮЧАЮТЬ ПОВІТРЯНУ ТРИВОГУ?

Так! Навіть якщо виявлений об'єкт невеликий, вмикається сирена.

ЯКА РІЗНИЦЯ МІЖ ПОВІТРЯНОЇ ТРЕВОЇ ТА РАКЕТНИМ УДАРОМ?

Оповіщення "повітряна тривога" - це ворожий літак, що летить. "Ракетний удар" - ракета, що летить. Але слід пам'ятати, що крилата ракета може вилетіти з літака. Тому йти в укриття потрібно обов'язково завжди. І наскільки можна – піти подалі від будь-якого військового об'єкта, який може стати метою.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах