В Одесі судитимуть ув'язнених СІЗО, які привласнювали виплати для переселенців

В Одесі судитимуть ув'язнених СІЗО, які привласнювали виплати для переселенців.

В Одесі судитимуть ув'язнених СІЗО, які привласнювали виплати для переселенців. Фото: Facebook-сторінка Одеської обласної прокуратури

Події
08 жовтня 2022 11:26

В Одесі судитимуть двох шахраїв, які незаконно привласнювали виплати, призначені для переселенців. Про це повідомили у пресслужбі Одеської обласної прокуратури.

Слідство встановило, що особи, які зараз перебувають в Одеському слідчому ізоляторі та є уродженцями населених пунктів, де ведуться активні бойові дії, зареєструвалися на платформі "Дія" як переселенці та щомісяця отримували близько двох тисяч гривень допомоги від держави.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Так, уродженець Херсона, перебуваючи під вартою за скоєння майнового злочину, заповнив через мобільний додаток "Портал Дія" форму з недостовірною інформацією щодо свого місцезнаходження та статусу. Таким шляхом шахрай незаконно одержав вісім тисяч гривень державної допомоги. Наразі чоловік відбуває термін у виправній колонії за скоєння кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 185 Кримінального кодексу України ("Крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб").

За тією ж схемою діяла й уродженка Луганської області. Перебуваючи в установі попереднього ув'язнення за збут на території Одеської області зброї із зони бойових дій, жінка отримала 14 тисяч виплат. За торгівлю зброєю, якою фігурантка займалася зі спільником, на неї склали обвинувальні акти за частиною другою статті 28 ("Вчинення злочину групою осіб") та частиною першою статті 263 Кримінального кодексу України ("Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами"). Наразі обидва акти перебувають на розгляді Суворовського районного суду міста Одеси.

В Одесі судитимуть шахраїв, які привласнювали виплати, призначені для переселенців.В Одесі судитимуть шахраїв, які привласнювали виплати, призначені для переселенців. Фото: Facebook-сторінка Одеської обласної прокуратури

Своїми діями шахраї завдали державному бюджету України збитків у розмірі 22 тисячі гривень.

У рамках кримінальних проваджень прокурор подав цивільні позови про відшкодування державі завданих збитків.

За фактом шахрайського отримання грошової допомоги, виділеної державою на проживання внутрішньо переміщеним особам, прокурори Малиновської окружної прокуратури направили до суду два обвинувальних акти за частиною третьою статті 190 Кримінального кодексу України ("Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно- обчислювальної техніки").

За скоєне фігурантам загрожує від трьох до восьми років позбавлення волі.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах