"Зернова ініціатива": у січні обсяг експорту з портів Великої Одеси скоротився на чверть

"Зернова ініціатива": у січні обсяг експорту із портів Великої Одеси скоротився на чверть.

"Зернова ініціатива": у січні обсяг експорту із портів Великої Одеси скоротився на чверть. Фото ілюстративне: frontnews.eu

Події
05 лютого 2023 13:05

У січні з портів Одеської області експортували на чверть менше української агропродукції, ніж у грудні минулого року. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства інфраструктури України.

Так, протягом першого місяця 2023 року з портів Великої Одеси вийшли 77 суден, які експортували три мільйони тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи. Це на 25% менше за обсяги грудня, коли Україна відправила 94 судна з 3,7 мільйона тонн продовольства.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Крім цього, переважна більшість країн одержують українську агропродукцію з величезними затримками у часі через простої суден у Босфорі. Зберігається тенденція щомісячного зниження обсягів експорту агропродукції через порти Одеса, Південний та Чорноморськ. За шість місяців світ отримав 19,7 мільйона тонн продовольства, тоді як за стабільного функціонування "зернового коридору" мав отримати понад 30 мільйонів тонн.

Російська сторона у Спільному координаційному центрі блокує інспекції кораблів у Босфорі: із дев'яти запропонованих суден лише три проходять інспекцію та отримують дозвіл рухатися в українські порти за продовольством. Також представники РФ блокують участь в "Ініціативі" нових судів: при заявлених понад 80 судах без пояснення причин реєструють 2-3 судна на добу.

Показник виходу суден із портів зараз критично низький – 2,5 на добу, а через дефіцит флоту під завантаження у січні порти працювали лише на 30-40%.

Станом на 4 лютого інспекції в територіальних водах Туреччини очікували 120 суден: 98 – на вхід у порти під завантаження, 22 – на вихід з портів з агропродукцією. Більшість судів чекає на перевірку по кілька тижнів.

Як повідомив начальник служби зв'язків із громадськістю командування Військово-Морських Сил ЗС України Олег Чалик, за минулий тиждень у рамках чорноморської "Зернової ініціативи" з українських портів вийшли 14 суден, на борту яких перебувало понад півмільйона тонн зерна та продуктів харчування

Порівняно з результатами минулого тижня, коли з портів Великої Одеси вирушили 18 суден із 664 тисячами тонн продовольства, обсяг експорту знову суттєво скоротився.

Відео: facebook.com/navy.mil.gov.ua

Про те, що країна-агресор повторно блокує роботу зернового коридору, також заявив нардеп і голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

"Росія використовує "Зернову ініціативу" як інструмент маніпуляцій та тиску на міжнародне співтовариство. Саме тому вона почала блокувати роботу "зернового коридору". Наприклад, якщо у вересні-жовтні в середньому за добу через Босфор проходило шість судів, то зараз це 2-3 корабля в день", – сказав Олександр Гайду.

Нагадаємо, станом на кінець січня добова кількість виходів суден із портів Великої Одеси впала до антирекордного показника. Також значно зменшились обсяги експорту.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах