У навчальних закладах Одеської області порушували мовний закон: звіт омбудсмена

У навчальних закладах Одещини порушували мовний закон: звіт омбудсмена.

У навчальних закладах Одещини порушували мовний закон: звіт омбудсмена. Фото: zhzh.com.ua

Події
02 травня 2023 17:16

У 2022 році до Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 117 звернень громадян щодо порушень функціонування державної мови у сфері освіти в Одесі та області. Про це заявив мовний омбудсмен Тарас Кремень у своєму річному звіті про стан дотримання Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" у 2022 році.

Так, зафіксували понад 100 порушень мовного закону у школах та вишах Одеси. Але це показник на 25% менший, ніж у 2021 році.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У ході перевірок порушення статті 21 Закону (застосування недержавної мови в освітньому процесі) виявили серед іншого у Спеціалізованій загальноосвітній школі № 1 імені О. В. Суворова І-ІІІ ступенів із поглибленим вивченням англійської мови в Ізмаїлі.

Також зафіксовано порушення у Загальноосвітній школі №3 Білгород-Дністровського, де виявили порушення з мови діловодства.

Із ВНЗ Одеси було п'ять звернень щодо порушень. Найчастіше там містилися повідомлення про застосування недержавної мови під час викладання навчальних дисциплін та використання навчальних матеріалів, виконаних недержавною мовою.

Так, у національному університеті "Одеська морська академія" викладачі використовували російську мову на лекціях та використовували матеріали, виконані недержавною мовою. Після перевірки склали відповідний акт.

2022 року Кремінь зафіксував порушення мовного законодавства Одеським національним медичним університетом. Про це також склали відповідний акт.

Які ще порушення мовного закону були в Одесі та області


Усього за 2022 рік з Одеської області до Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 192 звернення. Це на 18 відсотків більше, ніж 2021 року. Такі дані оприлюднила представниця Уповноваженого із захисту державної мови на Одещині Ярослава Вітко-Присяжнюк. Повідомлення стосувалися порушення відсутності україномовної версії веб-сайтів, мови сфери обслуговування, вивісок, освіти, охорони здоров'я, культури, органів місцевого самоврядування. Крім того, було проведено 28 заходів державного контролю за застосуванням державної мови щодо суб'єктів господарювання, діяльність яких здійснювалася в Одеській області.

На жаль, найбільша кількість показів вистав недержавною мовою проходила в Одеській (48,6% спектаклів) та Харківській (43,9%) областях. Репертуар одеської Музкомедії, наприклад, на 72,6% також складався зі спектаклів недержавною мовою. Дещо менше таких спектаклів було в одеського театру ляльок – 59,3%.

Проте після 16 липня 2022 року порушень мовного законодавства майже не було зафіксовано з боку представників місцевого самоврядування та органів влади.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах