За час роботи "зернового коридору" з портів Великої Одеси вийшли майже тисяча суден

За час роботи "зернового коридору" із портів Великої Одеси вийшли майже тисяча суден.

За час роботи "зернового коридору" із портів Великої Одеси вийшли майже тисяча суден. Фото: facebook.com/Ministry.for.restoration

Події
27 травня 2023 15:29

З початку дії "Зернової угоди" з портів Великої Одеси вийшли понад 900 суден, які вивезли до країн Азії, Європи та Африки 30,3 мільйона тонн агропродукції: кукурудзи, пшениці, олії, соняшника, ячменю, ріпаку, шроту. Про це на брифінгу у "Медіацентрі Україна – Одеса" розповів директор департаменту економічної політики та стратегічного планування Одеської обласної військової адміністрації Володимир Фролов.

"З початку "зернової угоди" з портів Великої Одеси вийшло 952 судна. Втім, зараз зберігається критично низький показник виходу суден із портів. Лише три судна на добу при запропонованих дев’яти проходять інспекцію у Босфорі та отримують дозвіл рухатися в українські порти за продовольством. Наразі 120 суден очікують інспекції в територіальних водах Туреччини. 98 на вхід в порти під завантаження, 22 – з агропродукцією на вихід. Переважна більшість з них очікує по кілька тижнів. Це цілеспрямована дестабілізація ситуації", – зазначив чиновник.

Також Володимир Фролов додав, що через блокування чорноморських портів почали розвиватися морські порти регіону на Дунаї: у порівнянні з довоєнним періодом загальна переробка вантажів у 2022 році зросла втричі, у Ренійському порту – у п'ять разів, в Ізмаїльському – у 2,2 раза, а в кілійському порту "Усть-Дунайськ" – у 12,2 раза. За чотири місяці 2023 року дунайські порти переробили 9,2 мільйона тонн вантажів, а загальний обсяг переробки у регіоні досяг 22,1 мільйона тонн.

Раніше Vgorode повідомляв, що Росія продовжує блокувати експорт продовольства з одного із портів Одеської області.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах