Підрив ГЕС: Одеса може забути про курортний сезон, як мінімум, на рік

Підрив ГЕС: Одеса може забути про курортний сезон як мінімум на рік.

Підрив ГЕС: Одеса може забути про курортний сезон як мінімум на рік. Фото: t.me/odesacityofficial

Події
14 червня 2023 14:01

Через підрив Каховської ГЕС Одеса та Одеська область може забути про курортний сезон як мінімум на рік. Таку експертну думку на брифінгу у Медіацентрі Україна-Одеса висловив Віктор Коморін, директор Українського національного центру екології моря.

Наслідки будуть відчуватися ще не один рік. Токсичні речовини накопичуватимуться і в організмах, і на морському дні.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Восени ми побачимо, що коли будуть шторми, ситуація знову стане важкою... На рік ми відрізані від курортного сезону. Не рекомендую купатися, рибалити і вживати морепродукти", - зазначив Коморін.

Як зазначив вчений, одна з головних проблем, що виникли через підрив дамби Каховської ГЕС – це занижена солоність води у Чорному морі, і це "повністю переформатує екосистему".

"Проблема не в тому, що риба почне тікати від такої води. Імовірніше, що придонні організми, ті ж бички, отримають великі втрати. І це пов'язано не тільки з прісною водою та токсичними речовинами. Це буде комплексна проблема. Можуть загинути великі площі мідій", – сказав учений.

Він також додав, що зараз одне з головних завдань учених – вийти в море та зібрати додаткові дані, щоб зрозуміти, як змінюється ситуація із забрудненням та як змінюється біорізноманіття. Наразі ця можливість обговорюється з військовими.

Отримавши такі дані, ми зможемо закласти їх у математичну модель та спрогнозувати зміни у середньостроковій та довгостроковій перспективі. Через один-два дні ця забруднена вода дістанеться узбережжю Болгарії та Румунії, вони відчують майже такі самі наслідки. І нам уже зараз потрібно обговорити, що можна реалізувати на міжнародному рівні”, – додав вчений.

Тим часом Одеська ОВА нагадує всім жителям міста та околиць про тимчасову заборону відвідування пляжів та купання у Чорному морі. Незважаючи на те, що ситуація знаходиться під контролем, і інфраструктура пляжів відновлюється, все ще існує мінна небезпека та загроза захворювань.

Отруйні речовини, збудники інфекційних хвороб, міни та інші небезпечні предмети потрапили до Чорного моря разом із повеневими потоками. Це створює серйозні загрози здоров'ю та життю туристів та місцевих жителів. Поки що вода в Чорному морі не відповідає санітарно-гігієнічним та епідеміологічним нормам, і, отже, вона не придатна для купання та розваг. Тому діє заборона на відвідування пляжів та купання у Чорному морі.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах