В Одесі зафіксували кілька випадків сказу тварин

В Одесі зафіксували кілька випадків сказу тварин.

В Одесі зафіксували кілька випадків сказу тварин. Фото ілюстративне: pexels.com

Події
29 червня 2023 20:12

У червні поточного року в Одесі зареєстрували два лабораторно підтверджені випадки сказу серед тварин: у безпритульної та домашньої кішок. Про це повідомили у пресслужбі Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

До цього останній випадок сказу серед тварин в Одесі фіксували у 2021 році. З початку року в Одеській області вже зареєстрували 40 позитивних випадків сказу серед тварин і, переважно, серед домашніх, тоді як за весь 2022 рік їх було всього 15.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Сказ є зоонозним захворюванням із тяжкими наслідками. Без надання своєчасного антирабічного лікування зараження призводить до смерті у 100% випадків людей чи тварин. В Одеській області сказ серед людей реєстрували у 2014, 2015 та 2017 роках. Тоді по одному випадку з летальним кінцем було в Біляївському, Великомихайлівському та Іванівському районах: два випадки були пов'язані з лисячими укусами і один – безпритульним собакою. На сказ найчастіше хворіють собаки та коти, у дикій природі – лисиці. Найбільш небезпечними є укуси тварини в ділянки обличчя, шиї, пальців рук. У слині тварин вірус сказу з'являється за сім днів до появи зовнішніх ознак захворювання, тому навіть цілком здорова на вигляд тварина при укусах може передавати збудника.

У випадку, якщо вас вкусила чи подряпала навіть, на перший погляд, здорова тварина, необхідно обов'язково звернутися до лікаря, оскільки сказ є небезпечним вірусним захворюванням, яке без надання своєчасної медичної допомоги у 100% випадків закінчується смертю.

Що робити, коли вас вкусила тварина:

  1. Рани, подряпини від укусів необхідно ретельно промити водою з господарським милом щонайменше 15 хвилин, а краю обробити 70% розчином спирту чи 5% розчином йоду, накласти стерильну пов'язку.
  2. Негайно звернутися за медичною допомогою до травматологічного пункту для проведення антирабічного щеплення.
  3. Під час курсу антирабічних щеплень не пропускати і не переривати курс, дотримуватись режиму, встановленого лікарем, не вживати алкоголю.
  4. Не вбивати здорову на вигляд тварину, яка завдала укусів та інших ушкоджень людині, а негайно доставити її до найближчої ветеринарної клініки для огляду та утримання під наглядом фахівців протягом десяти днів.
  5. У разі укусу свійською твариною з'ясовувати ім'я її господаря та адресу. Це допоможе встановити за твариною ветеринарне спостереження та уникнути щеплень.

Як захистити себе від сказу:

  1. Щорічно проводити профілактичне щеплення проти сказу власних собак, котів та свійських тварин у фахівців ветеринарної медицини.
  2. Не торкатися диких чи безпритульних тварин, не годувати їх.
  3. Остерігатися бездомних та диких тварин, які не бояться самі до вас підходити.
  4. Вживати заходів із недопущення диких хижаків до тваринницьких ферм та інших місць розташування домашніх тварин.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах