ОК "Південь": нічною атакою на Одещині окупанти хотіли зірвати "зернову угоду"

ОК "Південь": нічною атакою на Одещині окупанти хотіли зірвати "зернову угоду".

ОК "Південь": нічною атакою на Одещині окупанти хотіли зірвати "зернову угоду". Фото: facebook.com/oleksandr.kubrakov

Події
11 липня 2023 11:37

Нічна атака дронами на Одещині була спрямована на портову інфраструктуру, щоб зірвати "зернову угоду". Про це повідомила речниця Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі Радіо Свобода.

Два безпілотники потрапили до адміністративної будівлі припортової споруди, а уламки дронів, які вдалося збити, впали в термінали, в тому числі в зерновий.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Атака явно була спрямована саме на портову інфраструктуру. Там, де скупчення зернового терміналу, відповідних місць зберігання зерна. І з огляду на шантажі терористів про те, що вони хочуть перервати зернову угоду, у принципі все зрозуміло та виправдано", - сказала Гуменюк у коментарі програмі Свобода. Ранок.

У зоні відповідальності ОК "Південь" збили 22 дрони-камікадзе, людських втрат внаслідок цього удару немає. Є незначні руйнації. Усі пожежі, які виникли внаслідок попадання та падіння уламків, загасили.

Блокування вивезення зерна

З початку липня з портів Одещини портів вийшло шість суден із 215 тисяч тонн агропродукції на бортах. Як повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України, наразі в порту Одеси завершується навантаження 85 тисяч тонн зерна для Єгипту. Це останні два балкери, які чекали на завантаження.

Також флоту під навантаження вже немає у порту Чорноморська. Останні судна з агропродукцією були відправлені минулого тижня до Китаю та Тунісу. Понад два місяці не працює порт Південний, тому що росіяни "викреслюють" всі судна, що прямують до нього. З 26 червня росіяни відмовляються проводити інспекції суден, що прямують до українських портів під завантаження. 29 суден, які мають доставити понад 1,4 мільйона тонн агропродукції для країн Азії та Африки, заблоковано у територіальних водах Туреччини.

У період з 1 червня по 10 липня із запланованих 150 інспекцій суден (як вхідного, так і вихідного флоту) відбулося лише 70 через відмову росіян проводити перевірки. Наступна інспекція запланована на 14 липня. Зараз у зоні інспектування залишився лише флот. З 1 серпня 2022 року експортовано понад 33 мільйони тонн продукції українських аграріїв до 45 країн світу.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах